Президентът Румен Радев излезе с остър коментар на създалото се напрежение в страната. БЛИЦ припомня, че всичко започна във вторник, когато премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че гони 70 руски дипломати.

Днес посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова изпрати нота до българското Външно министерство, в което предупреди, че ще закрият руското посолство и консулствата у нас.

Малко след това отговор дойде от премиера в оставка, който я призова да не прави това.

Коментар по темата направи и външният министър в оставка Теодора Генчовска.

Ето какво заяви за създалата се ситуация президентът Радев:  

„Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-председателя да свика заседание на Министерския съвет, което да оцени последствията от ескалацията на кризата в двустранните отношения и да вземе решение в съответствие с всички законови процедури. 

Това решение трябва да е съобразено с предизвикателствата пред националната сигурност и с дългосрочните интереси на България и на хилядите български граждани, живеещи в Руската федерация. 

Недопустимо е те да бъдат оставени без дипломатическо представителство. Недопустимо е решения, свързани със сигурността на България, да не отчитат рисковете от ескалация и икономическите последствия от тях.  

Отговорността за решението ляга изцяло върху правителството в оставка, което изпълнява функциите си в съответствие със законите на Република България и клетвата, положена пред Народното събрание при поемането на управлението на страната до фактическото предаване на властта“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!