Поне 10 работни групи от експерти ще започнат от началото на седмицата да нищят детайлно приоритетите и програмата на бъдещия кабинет. Това е реалното изражение на провелия се маратон от консултации през последните три дни, инициирани от ИТН с останалите партии в НС без ГЕРБ, пише в обзорен материал "Монитор".

В петък бяха разговорите с „Демократична България“, в събота с „Изправи се БГ!Ние идваме“ и БСП, а в неделя с ДПС, въпреки че останалите формации, участващи в преговорите, изразиха резерви.

От изказванията стана ясно, че всички искат редовен кабинет, част от тях дори са сигурни, че такъв ще има, а шефката на ИБГНИ Мая Манолова дори загатна, че няма пречка това да е правителство на малцинството, което да разчита на „плаващи мнозинства“, стига ДПС и ГЕРБ да не са във властта.

От целия тур разговори не стана ясно дали ще се стигне и до конкретно подписване на споразумения за подкрепа между отделните партии и ИТН. От БСП вече поискаха да има такова. ИТН пък ще предложат състав на правителство едва след като са сигурни в подкрепата на ДБ и ИБГНИ, които се очертават основните им партньори. На нито една от срещите не са били обсъждани имена или постове.

Иначе 10-те работни групи засега са следните – съдебна реформа и борба с корупцията, финанси, икономика/бизнес, енергетика, отбрана, електронно управление, социална политика, здравеопазване, образование, наука и култура. Тази по социална политика трябва да реши как и откога се преизчисляват пенсиите.

ИТН и ДБ си стиснаха ръцете, че при бъдещ кабинет ще се опитат да направят съдебна реформа, предсрочно да се освободят ВСС и главният прокурор Иван Гешев, да реформират КПКОНПИ, както и да се стигне до закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата. Тепърва обаче ще се изчистват детайлите по общите им приоритети в програмите.

"Наясно сме, че прокуратурата в този вид не може да бъде. Наясно сме, че трябва да се махнат специализираният съд и прокуратурата. Наясно сме, че има предизвикателства пред страната, свързани с плана за възстановяване.

Основните ни посоки са едни и същи", каза Йорданов. На свой ред шефът на ПГ на ДБ Христо Иванов поясни, че когато дойде време за гласуване, ще преценят всичко – имената, политиките, ангажиментите, възможна конструкция в НС. Поясни, че е важно, че си поставят еднакви политически цели, сред които дълбока реформа в прокуратурата, а „всички органи бухалки“ да бъдат по „един умен начин елиминирани“.

Именно от ИБГНИ успяха да се споразумеят освен за правосъдна реформа, да има работна група за социална политика относно преизчисляването на пенсиите. От ИБГНИ настояват това да стане още от тази есен. По отношение на здравеопазването също са изразили единодушие относно нуждата от цялостна здравна реформа.

От ИТН са се съгласили болниците да не са търговски дружества. Двете партии не са обсъждали срок докога трябва да приключи работата на работните групи. Николай Хаджигенов пък загатна за чистка в МВР. Според него там е необходима смяна на лица на ключови постове.

"Говорили сме за смяна на хора на ключови постове, защото правосъдна реформа няма как да стане, без да изчистиш клоаката МВР", заяви той. По отношение на кадровите промени във ВСС двете политически сили нямали абсолютно никакви разногласия. Хората на Манолова вече са готови със законови промени, които да дадат възможност за преразглеждане на цените на тока, парно и водата.

БСП и ИТН се оказаха с обща визия за прокуратурата и реформиране на антикорупционната комисия, но различия по ББР, данъците, НЗОК и кога трябва да скочат пенсиите.

Социалистите искат преизчисляването на пенсиите да стане още сега с актуализация на бюджета, а ИТН - с бюджета за догодина. Имало различия и по здравната реформа. ИТН имат в програмата си демонополизация на НЗОК, а БСП са против. Социалистите са против и приватизацията на ББР и концесията на пътища. Именно затова са се разбрали, че разговорите ще продължават.

От левицата са получили картбланш какви работни групи да добавят към вече договорените от партиите на протеста. Преди това обаче БСП трябваше да обсъди въпроса на заседание на пленума в неделя, който да реши дава ли мандат за следващи преговори и дали БСП ще подкрепи кабинета на ИТН (виж карето).

Самият Йорданов определи БСП за твърде социална партия, докато ИТН са по-практично настроени. "Няма проблем да се отиде на избори, ако не се постигне подкрепа за този кабинет в парламента", каза още той.

След разговорите между ИТН и ДПС стана ясно, че не е договаряна подкрепа за кабинет. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви, че не могат да дадат безусловна подкрепа, а след него Тошко Йорданов уточни, че те такава изобщо не са търсили. От ДПС заявили, че съставът на кабинета е важен за тях, докато от ИТН дадоха да се разбере, че не искат да го обсъждат с тях. "Бяхме пределно ясни.

След като бъде представен кабинетът, ако се стигне дотам, като партия ще си преценят харесва ли им или не и ще гласуват", каза Йорданов.

Условията, които са поставили ДПС, са възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията, като според Карадайъ това означавало НС да заеме своята роля. Другото условие било държавният апарат и администрацията да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а в услуга на хората.

Румен Радев: Ще връча мандата, когато партиите са готови

Денят за връчване на мандат за съставяне на правителство ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат. Това заяви президентът Румен Радев от Велико Търново.

Държавният глава призова политическите сили да не разочароват избирателите. "Трябва партиите да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, с такива цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани", посочи той. В понеделник Радев заминава на работно посещение в Залцбург по покана на президента на Австрия Александер ван дер Белен.

БСП даде мандат на Нинова да продължи преговорите

Пленумът на БСП, който проведе заседание в неделя, даде мандат на соцлидерката Корнелия Нинова да продължи преговорите с ИТН, както и да бъдат поканени на разговори ДБ и ИБГНИ.

Това стана ясно от думите на самата Нинова. Разговорите с парламентарните групи ще бъдат финализирани със споразумение за подкрепа. Но дали ще има конкретна подкрепа за кабинет – ще се реши на следващо заседание на Националния съвет и след като ИТН кажат поименния състав на кабинета.

БСП ще настоява 5 приоритета да влязат в програмата на бъдещия кабинет, като по тях ще се сформират и експертните групи, договорени ден по-рано. Приоритетите са следните - социална политика и качество на живот, реформа в здравеопазването, образование, наука и култура, борба с корупцията и съдебна реформа, както и възстановяване на икономиката.

Междувременно социалисти излязоха на протест пред „Позитано“ с искане за оставката на Нинова, като за целта се проведе конгрес още през август, а не както е планирано – през септември.

Имаше червени активности от различни столични организации, от Перник, от Видин, от Велико Търново и др. Сред протестиращите се оказаха Кирил Добрев и Весела Лечева. Тя даде да се разбере, че няма да оставят партията в заложник на това ръководство. БСП била поставена в незавидната позиция да има само подкрепяща роля.