Започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии и коалиции за сформирането на новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

БЛИЦ припомня, че със свой указ президентът определи правилата за провеждане на публичните консултации и процедурата за назначаване на 15-те членове на комисията.

Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС, по трима  "Има такъв народ" и БСП, по двама ДПС и коалицията "Демократична България" и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в парламента "Изправи се! Мутри вън!".


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

БЛИЦ припомня, че по-рано днес от БСП върнаха мандата на Румен Радев, а той обеща до другата седмица да назначи новия състав на ЦИК и служебно правителство, които да организират предсрочния вот на 11 юли. 

Действаме по реда и по начин, който се определили вие с промените в Изборния кодекс. Трябва да сме експедитивни и отговорни, за да може новоназначената ЦИК да започне работа с разпускането на Народното събрание.

„ЦИК трябва да има 60 дни да работи и така да не застрашаваме реда в изборния процес”, добави той.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

„Политическата логика на Изборното законодателство диктува политическите партии да намерят консенсус при определянето на състава на ЦИК. Изисква се спокоен диалог, конструктивност, въпреки че тя понякога се постига трудно, но очаквам вие да я проявите”, каза Радев.

Той заяви, че очаква днес всички да подадат нужните документи, а на 7-и кандидатите на всяка партия да се явяват при него на изслушване.

„Всички имат интерес да действаме експедитивно и отговорно”, каза той.

"Тиражирани неистини са, че президентът посочва, определя и избира състава на ЦИК. Това е категорично невярно. Партиите и коалициите посочват кандидатите и ръководството.

Президентът не решава, а с акт просто обнародва вашето решение. Как ще процедираме, ако има повече кандидати – по правилата. Аз няма да избирам никого и няма да отговарям на спекулации”, каза той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!