Ако в миналото македонците ги нямаше в българските документи, за да бъде извършена асимилация и да се представи като еднородно населението в Пиринска Македония с цел да бъде оправдана окупацията, сега с ваденето на български, но и на гръцки паспорти, сами себе си отричаме – казват историците, които дебатираха на научна среща за македонската идентичност в историята, предаде телевизия Канал 5.
Професор Васил Йотевски, който е роден в Егейска Македония, казва, че е абсурдно това, че македонците преди са били принудени да се определят като българи, а сега правят това доброволно. “Това, което се случва, няма никакво оправдание. Да се иска гражданство на съседна държава, която отрича националната идентичност на Македония. Не съм против двойно или тройно гражданство, но да не се отрича македонската идентичност”, каза Васил Йотевски от института по исторически науки. “Имаме тихо отродяване на македонския народ”, казва още той, тъй като при ваденето на български паспорти подателите на молбите определят и своите родители като българи. И докато македонците напразно си търсят оправдания с икономически и политически причини, казва Йотевски, ние подарихме на България оправданието, което тя може да представи пред международните организации за защита на българското малцинство в Македония. “Дадохме им възможност пред международните органи да се обявяват за собствено малцинство в Македония, което е македонско. Те са македонци, но подписаха документите, че са българи, с които могат да бъдат правени манипулации пред международната общественост”, казва Йотевски. Професор Георги Чакаряневски пък представи няколко декларации, подписани от македонци пред нотариус, за да получат българските паспорти, така че да не бъдат погрешно изтълкувани техните декларации, направени в България. В декларациите се казва: “Правя настоящата декларация, за да определя себе си и моите родители като македонци по националност и род. Правя тази декларация, защото имам намерение да си извадя чужд паспорт, който ще ми даде възможност свободно да пътувам в страните от демократична Европа, тъй като с македонския паспорт пътуването ми е напълно ограничено. По тези причини е възможно от мен да бъде поискано да се откажа от моето гражданство и по-специално от националното ми чувство”. Човекът, подписал тази декларация, е шофьор на камион, който работи, пътувайки из Европа, заключава Канал 5.
Меко казано, е чудно историци да говорят за окупация на Пиринска Македония от България. Това първо. Второ, наистина може да се говори за отродяване, само че това е станало с налагането на македонизма, откъснал част от българския народ, който да се нарича “македонски”. И пак да припомним, че македонизмът се налага във Вардарска Македония от Сърбия, която, съзнавайки, че не може да се противопостави на силния български дух, не можейки да наложи на хората там да бъдат сърби, прокарва идеята за “македонски народ” и “македонски език”.
Елка Василева, БЛИЦ