Лидерът на Атака Волен Сидеров прие оригинален начин за явяване на евроизборите. Политикът ще даде възможност на млади мъже и жени да се явят на кастинг пред телевизия Алфа, за да се състезават за вота на зрителите по пътя за Брюксел. Потърсихме лидера на Атака както за новаторската идея, така и за коментар на горещите политически теми. Ето как г-н Сидеров отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.
-Г-н Сидеров, решението за кастинг за листата на евродепутати ли беше единствената алтернатива за Атака, след като останалите двама патриотични лидери Каракачанов и Симеонов взеха решение да се явят отделно на вота на 26 май?
-До конгреса на ВМРО през миналата седмица заявявах, че съм готов на общо участие на патриотите на европейските избори и че съм готов да направя голям компромис – да не участвам изобщо в листите, да се съглася с претенциите на другите две партии, само и само за да се явим заедно на вота.
 
Но, на първо място от НФСБ заявиха категорично, че на тези избори те с Атака няма да участват по никакъв начин.
 
-Защо бяха толкова категорични?
-Защото както те се изразиха имали непреодолими различия с Атака по външнополитическите теми – главно за Русия.  
 
От ВМРО заявиха, че ако се явят само с Атака или само с НФСБ, се опасяват, че третата партията, която няма да участва в изборите ще се почувства изолирана и има риск от разпад на управленската коалиция.
 
-Какво очаквате от кастингът за евролистата на Атака, който ще приключи на 21 април?
-При създалото се положение трите партии се явяваме поотделно. Затова от Атака решихме да направим изборите на базата на Пряката демокрация със 100% мажоритарност и 100% преференции, а не със 7%. Проектът се казва Политическа академия.
 
От 1 до 19 април всяка вечер от 18.30 кандидатите за евродепутати ще се явяват по телевизия Алфа и ще бъдат питани различни въпроси, ще влизат и в диалог. След това кандидатите ще бъдат оценявани от зрителите.
 
Участниците ще са млади, нови и не от партийното ръководство. Както ви казах – аз няма да участвам в листата, Десислав Чуколов, който е зам.-председател на партията и е бил евродепутат също няма да участва. Останалите колеги от ръководството на Атака също няма да участват в листата.
 
-Какви кандидати могат да участват в кастинга?
-Конкурсът е отворен за всички млади хора над 21 години, независимо дали членуват в партии, стига да не са партийни лидери или номенклатура.
 
По този начин реално даваме път на младите в политиката. Хората ще оценяват кандидатите и накрая ще подредят листата.
 
-Няма ли опасност интересната Ви идея за кастинг като дублиране на идеята на Слави Трифонов?
- Има множество разлики между двете неща. При Слави Трифонов става дума за развлекателно шоу, при което самият кастинг не води до нищо. Докато тук става дума за политическа партия и телевизия, при които кастингът ще доведе до евентуално излъчване на кандидат за евродепутат.

Ако кандидате не съберат достатъчно гласове за един мандат, то тези хора, които бъдат одобрени в листата, ще бъдат политически резерв за общинските избори на есен, а след това и за Народно събрание. Това вече ще са едни одобрени от хората политици, от които ще се черпят нови сили.

Това е модел, който се надявам, че ще бъде последван и от другите партии, защото партийната демокрация е легитимният формат в днешно време, но хората се отдръпват от партиите, защото искат повече пряка демокрация. Ние им даваме тази възможност.

-Каракачанов предупреди, че ако само две от трите партии участват заедно на евроизборите ще има опасност за управленската коалиция. Но достатъчно силна ли е управленската коалиция, за да довърши докрай мандата си от още 2 години?
- В момента и тримата лидери на Патриотите заявяваме, че независимо от евроизборите, управленският мандат трябва да се изкара.
 
Наистина една игра по двойки би изострила отношенията и внася повече риск, за което Каракачанов е прав. Но отделното ни явяване не би трябвало да се отрази на управленската коалиция.
 
Аз, Каракачанов и Симеонов сме заявявали, че сме за довършване на мандата и изпълнение на програмата за управление, която сме подписали.
 
-Вие пръв предупредихте, че около Цветанов ще има раздвижване заради скандала с апартаментите. Оправда ли очакванията Ви това раздвижване и до какви последствия ще доведе то в национален план?

-Направих изказването си за Цветанов, защото познавайки Борисов знаех, че той ще предприеме някакви действия, с които да отговори на обществения натиск и недоволство.

Тук не говорим за законност на сделките, а за морално-етичната страна. В такива случай, Борисов винаги взима отношение и човекът около когото има съмнение, се оттегля.
 



Това може да изглежда отстрани като жертване на верни кадри, но в същото време е верен инстинкт на Борисов, с който той запазва цялостния имидж на партията си.
Мисля, че оттеглянето на Цветанов от парламента няма да доведе до колизии и срив. Дариткова, която го наследява на поста в Народното събрание е спокоен човек с парламентарен опит. Диалогична е.

Не смятам, че ще има страшни сътресения от оттеглянето на Цветанов от парламента.
Управленската коалиция би трябвало да продължи да работи. На средата на мандата сме и трябва да покажем, че нещата, които са заложени в програмата трябва да бъдат изпълнени. Затова е необходимо мандатът да бъде изкаран пълноценно.
Мисля, че това е напълно възможно.

В крайна сметка не виждам алтернатива на сегашното управление в лицето на БСП. От друга страна ГЕРБ с ДПС не иска да управлява.

Мандатът ще бъде довършен.

-Очаквате ли смяна на министри до края на мандата?
-Разбира се, че може да има смяна и на други министри. Винаги съм казвал, че това не е драматично за един кабинет. Помним, че е имало кабинети, в които са били сменяни повече от половината министри, но са изкарвали мандатите си докрай.
 
Смяната на министри не е фатална. Въпросът е в движението напред и изпълняването на програмата за повишаване на доходите.
 
В крайна сметка министрите са изпълнители на програмата, така че могат да бъдат сменяни, ако стъпят накриво.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ