Не мисля, че проблемът е в Корнелия Нинова. Тъкмо започнахме да реформираме БСП, ако започнем да сменяме в момента лидер, не мисля, че това ще е полезно за партията. Това заяви в предаването „Неделята на Нова” по Нова телевизия Александър Симов от БСП.

Според него анализът за загубата на партията в изборите трябва да бъде ясен и точен и отговорност ще има, но проблемите няма да се изчерпят с оставки.

„Изключително арогантно беше това, което направиха ИТН. Сменихме едно арогантно управление с друго. Никой български гражданин не е отишъл на избори, за да избира една от тези ужасни алтернативи.

Никой българин не е гласувал за това да излезе лидерът на ИТН и да предложи Николай Василев за премиер. А той да предложи такъв крайнодесен план за реформи.

Имам приятели, които са гласували за ИТН, тях БСП ги изгуби като гласоподаватели. Никой от тях не е гласувал за балансиран бюджет, за концесиониране на магистрали, за приватизация на ББР...”, заяви Симов.
 
Според него брифингът, който от ИТН са дали, е целял следното: жертваха кандидат-премиера си, само за да спасят проектопрограмата. А тя е най-големият проблем.

Ще има нов кабинет със същата програма. Никой не даде знак, че някой ще ревизира тези идеи”, каза още социалистът.

Проблемът не е в Николай Василев, а идеите, които са подмяна на вота”, подчерта той и добави: „Да видим какви приоритети ще сложи следващото им правителство”.

Големият друг проблем е, че ИТН отказват диалог. „Те не са комуникирали нито с ДБ, нито с ИМВ. За да има партии на протеста, трябва да има някакъв диалог, разбирателство за приоритети. По начина, по който постъпиха, означава, че не е имало диалог”, категоричен е Симов.

Александър Симов смята, че ако продължава липсата на комуникация между партиите, много скоро ще има нови избори. „Поведението на ИТН не предпоставя дълъг живот на новия парламент”.

Според него президентът Радев печели дивиденти със състава на служебния кабинет. „Мисля, че е безспорният фаворит на предстоящите избори. БСП към момента няма друг кандидат за президент”, подчерта той.