Президентът е в тежка ситуация, той носи отговорност за всяка грешка на служебния кабинет. Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS социологът от "Галъп интернешънъл" Светлин Тачев. 

"Има спад в доверието към ГЕРБ и ръст на доверието към партията на Слави Трифонов", подчерта той. 

Според Тачев все още не може да се кажа как ще се отрази фактът, че самият Трифонов няма да се кандидатира за място в парламента.

Социологът констатира, че скандалите и проверките на служебното правителство имат влияние върху резултата от проучванията и допитванията, което ще се отрази и по време на вота.

Светлин Тачев смята, че министър-председателят трябва да е политик, който знае какво прави, но като лидер на втората партия, Слави Трифонов би трябвало да поеме отговорността за управлението, а е вероятно да се търси и формат като служебен кабинет.

Той подчерта, че в Европа коалиции между партии с различни възгледи са изместили традиционните, което в България още не се вижда като вероятност.

"Ако "Има такъв народ" не вземат 121 гласа и не състави правителство, би било редно Румен Радев да даде втори мандат на БСП. Президентът е в тежка ситуация, той носи отговорност за всяка грешка на служебния кабинет", анализира Светлин Тачев.