„Разбира се, че всички искаме да се избегне войната. Истината е, че ключът за успеха в преговорите с Русия, е следният - с Русия трябва да се говори много вежливо и добре въоръжено. Колкото си по-добре въоръжен, толкова си по-добре подсигурен”, заяви в студиото на „Здравей, България” бившият министър на външните работи Соломон Паси. Така той отговори на Виктор Николаев дали това не означава, че казваме на Кремъл „Ние сме вашата мишена“.
„Имаме необходимост да балансираме въоръжението в Черно море. Русия разполага с мащабен план за милитаризация на Черно море, който включва и 6 подводници, всяка от които въоръжена с ракети от по 1500 км обсег. България има нужда от баланс на въоръжението. Имаме нужда от нова натовска военноморска база по бреговете на България”, категоричен е Соломон Паси. 

По думите му страната ни няма нужда от солови акции между България, Турция и Румъния. 

„Ако искаш мир, това е Антарктида. На всички останали територии по земята мирът е придружен от добро въоръжение”, заяви още бившият външен министър. 

„В момента сме в такава ситуация, че единствено Студената война може да спре Горещата война. Няма по-лошо от горещата война. Трябва да изберем от двете възможни беди по-малката, а това е добре подсигуреният гръб. Най-голямата възможна беда е войната. Не знаем как ще ескалират нещата в Черно море, ако не се подготвим достатъчно добре”, коментира Соломон Паси. 

„Имаме 40-годишни белгийски фрегати. Със сигурност ни трябват бойни кораби, но България вече може да произвежда такива бойни кораби”, допълни Паси.