С лични въпроси започна интервюто на лидера на ПЕС Сергей Станишев в предаването „Тази неделя“ по bTV. Той честити именния ден на всички празнуващи и сподели: „Тъща ми празнува, след малко ще ѝ се обадя“.
 
Водещата Жени Марчева, обаче, го подтикна да не губи време: „Поздравете я сега в ефир“. „Поздравявам я“, каза бившият премиер.
 
Той беше помолен да коментира и изказването на водача на листата на БСП за Европейския парламент и негова бивша приятелка Елена Йончева, която преди седмица каза „Той е добрият рицар“. „Винаги съм се стремял да отстоявам доброто“, посочи той.
 
По думите на Станишев, по никакъв начин не е засегнато егото му от факта, че Йончева беше избрана да води листата. „За мен каузата сега е да спечелим тези избори. Това е важно за България, важно е и за Европа“, каза той.
 
На въпрос дали, според него Йончева страда в политически аспект от това, че е имала отношения с него, той отговори: „Не мисля. Тя е човек, който извоюва своя политически авторитет самостоятелно с това, което прави сега“.
 
„Ние сме един екип. Всеки има своя авторитет, има своята биография. И ще работим като екип“, заяви лидерът на ПЕС. По думите му, БСП е доказала, че е най-демократичната партия в България „Те не е еднолична партия“, добави той.
 
Според него, листата на социалистите за Европейския парламент не е подарък за ГЕРБ. „ГЕРБ да не бързат да празнуват. Защото те преди 10 заявиха, че вече са спечелили изборите. Напротив. БСП има всички шансове да спечели“, заяви той.
 
Станишев обясни защо е казал, че лидерът на БСП Корнелия Нинова правела подарък на ГЕРБ с проекта си за листа преди гласуването от Националния съвет на партията: „Защото бях наясно, че отстъствието ми от листата като лидер на ПЕС ще се превърне в основна тема на кампанията им“. Както БЛИЦ съобщи, в крайна сметка Станишев беше включен в листата на пето място.
 
Пак по повод критиките на Нинова той заяви, че не смята, че е отклонил БСП от традиционното ляво. „Въпросът с Истанбулската конвенция е затворен с решение на Конституционния съд. Дайте да не подменяме темата, не става въпрос за някакви джендъри, тук става въпрос за защита на жените от насилие“, обясни той.
 
„Прекалено дълго БСП занимава хората със себе си. Хората това не ги интересува. Хората искат подобряване на качеството на живота си“, уверен е Станишев.
 
Той посочи, че не е имал никакви тайни срещи с Бойко Борисов като лидер на ПЕС. Срещали се само веднъж, по покана на Борисов, по въпроса за АЕЦ „Белене“.
 
На репликата на премиера от вчера, че в Южния парк са се събрали „чеверме социалисти“, Станишев отговори така: „Когато се замерят политиците с обида, това е обида за гражданите, за тяхната интелигентност. Такива подмятания не отиват на никого“.
 
Кандидатът за евродепутат обяви и за какво ще се бори в Европейския парламент: „Пакетът „Макрон“, това е Европа на нациите – силните страни сгъват слабите. Не бива да допускаме това“.
 
Относно думите на Борисов, че БСП нямат право да критикуват правителството, той каза: „Не е прав. Работата на опозицията е да сочи слабостите и дефектите на управляващите. От 10 години управляващите са от ГЕРБ. За сегашното състояние на страната отговорност носят те“.
 
Станишев смята, че „Европа на две скорости“ ще изтласка България в периферията трайно. „Трябва да се борим срещу това“, заяви лидерът на ПЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!