Споразумения за сътрудничество в областта на защитата на интелектуалната собственост и на информационните технологии и съобщенията, както и за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Търговско-промишлената палата на Узбекистан, бяха подписани при посещението на президента Георги Първанов в Узбекистан.
През първия ден от посещението българският държавен глава се срещна с президента на Узбекистан Ислам Каримов. Бяха проведени пленарни разговори на двете официални делегации.
Убеден съм, че България би могла да стане надежден мост, свързващо звено, между ЕС и Узбекистан и целия регион на Централна Азия, каза президентът на Узбекистан Ислам Каримов на съвместна пресконференция с българския държавен глава. България би могла да бъде много важно звено в реализацията на дейностите и проектите, които предвижда Стратегията за развитие на отношенията между Европейския съюз и Централна Азия, каза президентът на Узбекистан. Доверяваме се на българите, на българския президент и народ, посочи Ислам Каримов.
Според узбекистанския президент има добри възможности за по-нататъшно увеличение на двустранния стокообмен, чието сегашно ниво не е удовлетворително. Ислам Каримов отбеляза и важността от разнообразяване на стокообмена между двете страни.
България ще работи не просто за реализация на стратегията за ново партньорство между Европа и Централна Азия, но и за това стратегията да се изпълни с реална политика и конкретни действия, каза президентът Георги Първанов на пресконференцията.
Българският президент също отбеляза общото мнение за необходимостта от повишаване и разнообразяване на стокообмена между България и Узбекистан. България предоставя чудесни възможности за инвестиции и правене на бизнес, посочи президентът Първанов.
Първанов участва в откриването на българо-узбекски бизнес форум.
Президентът се срещна с председателя на парламента (Олий Мажлис) Дилорам Ташмyхамедова.
През втория ден от визитата президентът Първанов ще посети Самарканд. В присъствието на държавния глава кметовете на Самарканд и Пловдив ще подпишат споразумение за побратимяване на двата града.
В делегацията на президента Георги Първанов са министърът на благоустройството и регионалното развитие Асен Гагаузов, народният представител Петър Кънев, заместник-министрите на външните работи и на икономиката и енергетиката Милен Керемедчиев и Галина Тошева, заместник-министърът на културата Явор Милушев, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, секретари на президента. Държавният глава е придружаван и от бизнес делегация. /БЛИЦ