„Лукойл“ е частна компания и това на кой ще продадат активите си само те могат да отговорят. От друга страна „Лукойл“ е компания, която е пряко свързана с националната ни сигурност. За нас е важно тази рафинерия да продължи да работи, така че да осигури добри условия за гражданите. Ефект от дерогацията за внос на руски петрол няма, защото има 17 страни с по-ниски цени. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV.

"Надявам се "Лукойл" да продадат компанията по максимално публичен и прозрачен начин", подчерта Петкова.

„Ние от ГЕРБ-СДС три пъти предлагаме да отпадне дерогацията, за съжаление предложението ни не срещна подкрепа. Последното решение, което внесе Делян Добрев, беше добро. То изискваше от 1 януари дерогацията да отпадне. След проведени разговори се стигна до общ законопроект, съгласно който от 1 януари ще отпаднат квотите свързани с износа на горива, а от 1 март и дерогацията“, обясни тя.

По отношение на откритата днес газова връзка между България и Сърбия Петкова коментира: 

„Идеята води началото си от 14 декември2012 г., когато в Брюксел премиерът Бойко Борисов и сръбския му колега Ивица Дачич подписват меморандум за интерконектора България-Сърбия. Никой днес не се сети за това“.

Тя посочи и това защо въпреки разнообразието на доставчици цените на природния газ се качват. „Цената на природния газ се определя от КЕВР. Тази цена е регулирана, когато тя се определя КЕВР взима предвид поредица от фактори, които оказват влияние. Един от тези фактори е нагнетеното количество на газ в „Чирен“, каза Петкова.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук