БСП иска касиране на вота в село Галиче. Във врачанското село Галиче се проведоха избори за кмет. На балотажа участваха кандидатите на двете най-големи политически сили у нас - ГЕРБ и БСП. От листата на социалистите в надпреварата се състезаваше Веселин Тушинов. Кандидатът на ГЕРБ беше Страхил Стоянов. В крайна сметка кандидатът на ГЕРБ спечели кметския пост.
Весела Лечева БСП и Тома Биков от ГЕРБ се хванаха за гушите в ефира на bTV по въпроса, дали е имало нарушения по време на вота и били ли са използвани непозволени изборни инструменти, като корпоративен вот. 

"Това е изключително грозна картина на фона на европредседателството. Заради грубите нарушения на демократичните правила, които през последните 7-8 години българските граждани си отвоюваха. В малките села живеят в страх, защото единственият начин да си изкарваш прехраната са централната власт и обществените поръчки. Всички са зависими от централната власт. Това, което се случи последната седмица, прескочи всякакви граници. Затова ще искаме касиране на изборите и ще сезираме всичките европейски институции. Това е битка за правата на хората", каза Лечева. 

По думите ѝ, политическата отговорност носи партия ГЕРБ. Сигурна съм, че Цветан Цветанов познава кандидата за кмет на ГЕРБ, добави тя. "В Макреш участвах в изборите. Там кандидатите ни бяха заплашвани. Ние обаче успяхме да се преборим. Всички сигнали ще бъдат обобщени и изпратени на прокуратурата и съответните органи. Представям си какво ще бъде на кметските избори през идната година", каза още представителката на БСП. 

Биков на свой ред коментира обвиненията на Кирил Добрев, че бившият кмет на Галиче Ценков Чоков е звънял от затвора и е давал наставления как да се гласува в полза на ГЕРБ. "Нека органите се сезират. Това проверимо, дали той е звънял от затвора. Точно в тяхната парламентарна група има обвиняем за купуване на гласове в Асеновград. Това купуване е станало точно по телефона, със затворник, който излежава в затвора. Те са невинни до доказване на противното, а пък ние сме виновни до доказване на противното. В Галиче бяха всички български медии, освен че БСП следяха процеса отблизо, БСП имаха и членове в секционната избирателна комисия. Списъците са много лесно проверими. Освен в Галиче и Беден имаше избори още в осем места. А в мястото където БСП спечелиха ще има ли касиране. Как там устояха на натиска там, а в другите населени места не", каза Биков. 

Много е лесно да се връщаме в миналото с лафа "защо биете негрите", отвърна Лечева. Това не оневинява днешните изброи, онези, които са нарушили днес правилата. Всичките медии видяха фалшивия протокол на първия тур на изборите. Бяха притиснати нашите застъпници да не подписват протоколите, каза още тя. 

"Всеки може да бъде обвинен във всичко. Въпроса е до колко има доказателства за обвинението за корпоративен вот. Ако БСП имат такива, да ги представят. На първия тур кандидатът на БСП води, но на втория тур нашият кандидат получи подкрепа от ВМРО, те са ни коалиционен партньор и така го обърнахме", каза Биков и отхвърли обвиненията за корпоративен вот в Галиче. Биков коментира и обвиненията на Кирил Добрев, че "ромите в Галиче са станали патриоти", защото ВМРО е събрало най-много гласове в ромската махала на селото. "Като чуя Кирил Добрев да казва добър ден, аз гледам слънцето", каза Биков. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ