Рекорден брой секции за гласуване в чужбина ще бъдат разкрити за вота на 11 юли. Към днешна дата одобреният брой от ЦИК е 502 секции, но има възможност при интерес броят им да се увеличи.

Къде са капаните и подводните камъни след последните промени в изборния кодекс? Темата коментираха говорителят на ЦИК Цветозар Томов и Ваня Нушева от „Прозрачност без граници“. в предаването "Денят на живо" по Нова нюз.

По думите на Томов във Великобритания на парламентарните избори са гласували близо 1000 души в секция средно, а някои са пътували часове наред и са чакали още по-дълго.

А с новите промени се дава възможност избирателите да не се подлагат на това, тъй като има повече секции."Машините, изпратени с куриерски фирми за изборите на 4 април – по 3 във всеки изборен район, трябваше да бъдат използвани за резервни части на работещите. Но нито една от тях не е използвана. Понастоящем те се намират в районните управления на МВР", обясни Томов.

Говорителят на ЦИК съобщи, че държавата ще придобие машините до няколко дни. А в момента се съхраняват в карго център и няма свободен достъп до тях.

"Навсякъде, където е възможно, ще има видеонаблюдение", каза още той.

Томов сподели, че всеки четвъртък ЦИК ще дава брифинги, на които ще съобщава свършеното за идните избори. Така беше и преди предния вот, даде пример той.

Ваня Нушева от своя страна заяви, че сред компонентите, необходими за добра организация са командироване на представители на партии в секциите, засилено присъствие на кадри на МВР, както и служители от държавната администрация.

"Транспортирането и сертифицирането на машините в чужбина трябва да има практическо ясно решение. А и да бъде преценено колко хора могат да гласуват с една машина", смята тя.

Според нея ако се броят всички контролни разписки, се обезсмисля използването на машини. А коректният начин е определяне на извадка от секциите, при която да бъде извършена проверка.