Историята на този законопроект започва миналата седмица, когато съм бил в командировка. Тогава от президентството е изпратен този документ с указания, че е спешен. Това заяви пред "Здравей, България" вече бившият директор на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев.
"Аз съм един държавен служител, не си мислете, че имам достатъчно компетентност в сферата на изборния кодекс и ще си измисля изменения в изборния кодекс и ще ги кача сам за обществено съгласуване, се лъжете", каза той. 

"На срещата в понеделник с президента, заедно с министъра на правосъдието, ресорния зам.-министър и съветниците на президента, президентът лично каза, че е важно и спешно да се приеме от Министерски съвет този законопроект с текстове за уседналост, защото, ако не се приеме това, на следващите избори може нежелана партия да влезе в Народното събрание", добави Талев.

"Обсъждахме, че това не е най-добрият законодателен подход, но се каза, че може да се ползва, въпреки че не е перфектният проект. Каза се, че ще има едни дясно-сини избиратели в чужбина, които ще вряскат, но ще отмине и това. Явно аз обрах пешкира защото има много хора, които ги е страх да си поемат политическата отговорност за провалите. Аз мисля, че когато си на най-високите места в държавата и държавната администрация, трябва да можеш да носиш отговорност. Посяга се на моето име и на предците ми, например на Елисавета Багряна", каза той.

"Ако са казали, че аз съм виновен, просто не е вярно. Тази лъжа е съшита с бели конци. Най-малкото аз бях в срок на изпитване, което значи, че работодателят ми може да ме уволни, когато прецени и е длъжен да преглежда дейностите ми. Не съм уволнен дисциплинарно, държа да отбележа", каза Талев.