Издадена е заповед за дисциплинарно уволнение на Стефан Марашев, началник на Митница Свиленград. Марашев е превишил правата си и е издал разрешение за възстановяване на акциз без правно основание. Това е установено при проверка на Инспектората, съобщиха от Агенция "Митници".
Абсолютно не е вярно и все си мислех, че желаят само да ме сплашат, заяви по този повод специално за Агенция БЛИЦ Стефан Марашев, който в момента е в болнични и все още не е подписал заповедта си за уволнение. Той е категоричен, че ще си търси правата по съдебен път. Според него става дума за 9 решения относно акциза на горивата на "Братя Василеви" в периода януари-септември 2007 година в размер на 45 милиона лева. В доклада се твърдяло, че липсвал акцизен документ от "Лукойл България" към "Братя Василеви". Марашев обаче посочи, че акцизния документ е изваден при предишната търговска операция, когато "Лукойл България" купува горивото от "Нефтохим". Де факто "Лукойл България" продава горивото на "Братя Василеви" с платен акциз и акцизът не може да бъде заплащан два пъти, обясни Марашев. Или някой не е чел добре закона, или изобщо не го е чел, коментира той. Причината за отстраняването си Марашев вижда така: "Имат поръчка", която според него е от "високите етажи", и едва ли "отдолу", тъй като тези, които са кандидати за неговия пост не разбират от акцизи.
"Ще обжалвам по съдебен път, защото не може по този начин да се постъпва с хората в системата, аз не съм спуснат с парашут, както мнозина са били в тази система. Аз съм назначен с конкурс преди 17 години  и съм се изкачил по всички стъпала не даром. Шест години изпълнявам стриктно и професионално задълженията си като директор на Митница Свиленград и не случайно ведомството имаше резултати - през миналата година бе обявено за Митница № 1 в защита на марковите стоки. Освен това съм и държавен служител", каза Марашев. Според него още когато са го запознали с доклада относно проверката, той е дал устно и писмено обяснения на директора на Агенция "Митници" Христо Кулишев.
Днес от Агенция "Митници" няма официална информация кой ще бъде назначен за директор на мястото на Марашев. По  неофициална информация кандидатите за този пост не са един и двама, а около 20 души. Един от най-вероятните кандидати обаче е сегашният заместник на Марашев Георги Костадинов. Мнозина обаче коментират, че смяната преди избори на директори на митници е с една единствена целМ - финансиране на определена политическа партия. /БЛИЦ