Шефката на Народното събрание Ива Митева свика извънредна бюджетна комисия и даде 30 минути почивка, за да може да започне гласуването проекта за изменение и допълнение на бюджета на НЗОК за 2021, пише Монитор бг.

Причината е, че в зала бе четен доклад, в който не бяха отразени последните промени в закона за ДОО и депутатите тепърва щяха да научат какъв бюджет на Касата ще гласуват.

Шефът на НЗОК проф. Петков Салчев обясни, че промените се дължат на измененията, които депутатите гласуваха по-рано в ДОО.

„След като бяха преизчислени предвидени суми по ДОО от предвидените приходи в бюджета на НЗОК отпадат  29, 5 млн. лв., които се отразиха в разходната част като на базата това, което е прието на първо четене от бюджетната комисия пропорционално бяха разпределени разходите по разходните пера за първична извънболнична помощ, специализирана извънболнична помощ, дентална помощ, медико-диагоностични дейности, лекарствени продукти, болничната медицинска помощ и плащания за поставяния на ваксини  (14 млн. лв.)”, обясни той пред депутатите.

Преди Митева да даде 30-минутна пауза Даниела Дариткова  призова бюджетната комисия да представи промените. Според Деляна Пешева, която е член на комисията, проблемът по-скоро бил технически и припозна предложението, което проф. Салчев представи.

Дариткова обаче коментира, че волята на депутатите на първо гласуване в зала не е отразена и подчерта, че промените всъщност засягат целия закон и не е ясно какво се гласува. Шефът на бюджетната комисия обясни, че ще покани проф. Сачлев да обясни какви промени в цифрите е отразил след промените в ДОО.