С този призив се обръща Изпълнителният комитет на ВМРО, след като днес стана ясно, че Кирил Петков е внесъл в МС проект за решение, с което да намери път и да свали исторически справедливото вето за еврочленството на РС Македония.

„Всяко предложение от страна на Френското председателство, от държава членка или от ЕК, свързано с одобряване на началото на преговорите за членство на Северна Македония и Албания, направено по време на заседанието на Комитета на постоянните представители, което се отклонява от рамковата позиция на България от 2019 г., да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика на НС“, гласи проекторешението на Петков.

При настоящата политическа ситуация и публичните знаци, че се водят безпринципни разговори за „купуване на депутати“, това е ясен знак, че се готви отмяна на ветото чрез поредица от парламентарни хватки. За нас това е недопустимо. Това е национално предателство. Отстояването на историческата истина е въпрос, касаещ националната сигурност на България, казват още от ръководството на ВМРО в писмото си до президента Румен Радев.

От партията настояват още Радев да използва правомощията си по чл. 98 т. 2 от Конституцията и да направи обръщение към народа и НС, за да предотврати готвената държавна измяна от МС.

Г-н Радев, в Конституцията на Р България е записано, че Вие, като държавен глава, представлявате единството на нацията. Вие сте президент на всички българи, включително и на малтретираните и потъпквани наши братя в Македония, завършват призива си от ВМРО.

 

Прилагаме писмото на ИК на ВМРО до президента Румен Радев:

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРИЗИВ

от Изпълнителния комитет на ВМРО – Българско национално движение

Уважаеми г-н президент,

От няколко месеца ставаме свидетели на безпрецедентен натиск от страна на различни институции и политици от ЕС, във връзка с вдигане на ветото, наложено от Р България над започването на преговорите за членство на РС Македония в ЕС. Дипломатическата „преса“ се засили особено много с наближаване на края на френското председателство на Съвета на ЕС в края на този месец.

Както става ясно от редица телевизионни интервюта на вече бившите коалиционни партньори от ИТН, очевидно от страна на министър-председателя се води външна политика, различна от тази, която провежда Министерство на външните работи, а и изразявана от Вас като конституционен представител на РБ в международните отношения (чл. 92, ал. 1).

Тезите, застъпвани от г-н Кирил Петков пред Европа и официалните държавни документи като Рамковата позиция и декларацията, гласувана от 44-тото НС, относно членството на РС Македония в ЕС, се разминават кардинално. Неговото лично мнение се разминава очевидно и с решението, взето на свикания от Вас КСНС през месец февруари тази година.

В същото време до нас достигат притеснителни сигнали, че въпреки категоричното обществено мнение по темата, в МС и в парламента се готвят нови опити да бъде прокарана промяна на позицията до края на месеца.

Доказателство за този план е внесеното от Кирил Петков проект за решение на МС „всяко предложение от страна на Френското председателство, от държава членка или от ЕК, свързано с одобряване на началото на преговорите за членство на Северна Македония и Албания, направено по време на заседанието на Комитета на постоянните представители, което се отклонява от рамковата позиция на България от 2019 г., да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика на НС.“

При настоящата политическа ситуация и публичните знаци, че се водят безпринципни разговори за „купуване на депутати“, това е ясен знак, че се готви отмяна на ветото чрез поредица от парламентарни хватки. За нас това е недопустимо. Обръщаме внимание и върху това, че Комисията по вътрешна политика не е самостоятелен орган, а само следва да подпомага НС да формулира позицията си.

В настоящия парламент управляващите, в лицето на ПП, заедно с ДПС, ще имат мнозинство и ще опитат да ревизират решението на 44-ия парламент. Това е не само недопустимо. Това е национално предателство. Отстояването на историческата истина е въпрос, касаещ националната сигурност на България.

От днешното изслушване в пленарната зала на външният министър в оставка Теодора Генчовска всички съмнения се потвърдиха.

Г-н Радев, в Конституцията на Р България е записано, че Вие, като държавен глава, представлявате единството на нацията. Вие сте президент на всички българи, включително и на малтретираните и потъпквани наши братя в Македония. Използвайте правото си, залегнало в чл. 98 т. 2 от Конституцията на Р България и отправете обръщение към народа и НС.

Не допускайте хора, попаднали случайно в българската политика или удобно спуснати и управлявани от чужди посолства, да предадат Македония!