"Вече месец мина откакто поехме държавата. Служебното правителство няма хоризонт за толеранс от 100 дни, заради това ние използвахме този един месец, за да представим картината, такава каквато я виждаме.

Това, което намерихме нарекох хаос. Става въпрос за странни взимания на решение от властта – това е ставало с някакви малки групи от хора без да се ползва експертизата на специализираната администрация", това заяви служебният премиер Стефан Янев в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Това може да се характеризира като управление, което не отговаря на стандартите и потребностите на хората.

Следващото Народно събрание (НС) ще прецени доколко и къде да променя нормативната наредба, по която се е действало.

Това е проблемът – лоши практики", каза още Янев.

Некомпетентно и корумпирано – така той определи предишното правителство.

"Има елементи на дълбоко вкоренени корупционни практики. Ако за обикновените хора корупцията е нещо, с което се сблъскват всеки ден, то се оказва, че корупцията във властта е йерархична – отгоре надолу.

Говорим не за милиони, а за милиарди, които изпълнителната власт е раздала неправомерно", каза още служебният премиер.

Водещата на "Още от деня" Поли Златарева обаче го контрира с въпрос за това доколко безпристрастна е преценката му, защото "бяхте част от кабинета на Радев, който бе с вдигнат юмрук на миналогодишните протести".

"Оценката я дават хората. Безпристрастността се видя на улицата. Хората излязоха на улицата, защото бяха недоволни от това управление.

С принадлежността ми в президентския екип и юмрука му ме връща назад в онзи период на протестите от миналата година. Те показаха елемент на узряване на българската демокрация. Това е нещото, което се опитваме да наложим като управление - да кажем на хората, че властта е в техните ръце", лаконично отговори служебният премиер на Радев.

БЛИЦ припомня, че вчера Янев се ядоса на въпрос за това колко често се вижда с президента Румен Радев и за какво си говорят.

Поли Златарева го попита още: "Целта и задачата ви е да търсите само проблемите на предишното управление и да ги вадите. Така ли?".

"Не, извадихме фрапиращите и големи проблеми", пак се опита да се измъкне от конкретен отговор Янев.

Много специфично - така той определи решението на вътрешния му министър Бойко Рашков да не прави нищо с "доказателствата", които има за незаконно подслушване, а щял да изчака следващото Народно събрание и да ги даде на тях.

"Въпросът с рокадите се решава по критерия "търсене на професионализъм". Новите кадри трябва да вършат работата си по най-добрите стандарти и правила. Може да се види, че е имало системно нарушаване на безпристрастността и надпартийната работа. Общо взето прокарване на един вид управленски решения, които не отговарят на стандартите", така Янев коментира отстраняването на шефа на "Разузнаването" Атанас Атанасов.

"Не съм учуден и това е несериозно. Тук има дългата ръка и на други столици, но няма да ги споменава", каза Янев по повод това, че отстраненият шеф на разузнаването поиска импийчмънт на президента.

"Предизвика обществен интерес, но нека да видим. Тече проверка и когато има резултати г-н Спецов както бе назначен, така може да бъде и уволнен. Но нека да видим работата му и по неговите действия ще познаем дали се справя или не", така Янев лаконично говори за сагата около шефа на Националната агенция по приходите (НАП) Спецов.

Служебният премиер коментира и скандала, който преди дни избухна със секретаря на президента Пламен Узунов.

"Говорил съм с президента, но с г-н Узунов напоследък не съм. Аз на президента казах какво е моето мнение за случилото се. Аз мнения и притеснения нямам. Но президентът е в преки отношения с Узунов и говорете с него - той решава какво да прави с Узунов", каза Янев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!