Днес депутатите от 47-ото Народно събрание ще положат клетва. Първото заседание ще започне в 9.00 часа в старата сградата на парламента. То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител - Силви Кирилов.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На заседанието ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство.

Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!