Красивата депутатка от ГЕРБ Славена Точева закова премиера Кирил Петков с въпрос. От трибуната на Народното събрание (НС) тя попита какво се случва с българските моряци на кораба „Царевна“, които все още се намират на него.

„Знаем за ПР акцията, която си направихте с моряците, които сами се спасиха. Но какво се случва с останалите на кораба“, попита тя.

„Както знаете нашето правителство пое личен ангажимент да се свързва лично с екипажа на този кораб. Минимум на три дни“, започна с оправданията премиерът.

„За останалите… в момента те имат избора да напуснат кораба. Те не са заложници на кораба, даже в момента им се носи храна от хората на пристанището“, заяви Петков. Важно е да отбележим, че кораба се намира на пристанище, което е контролирано от руските военни сили и силите на ДНР.

„Моряците нямат проблем – във всеки един момент, в който решат, те могат да бъдат евакуирани. 

Но те не искат да напускат кораба, защото знаете, че в момента, в който капитанътъ, напусне, то корабът може да бъде превзет“, каза Петков.

„За другия ни кораб в Черноморск – също сме в постоянна комуникация. Там има операция за премахване на мини, чакаме да се отвори „син коридор“. Няма опасност за живота на моряците“, допълни министър-председателят.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!