Конгреса разбира цялостното състояние на страната. Един от проблемите е злоупотребяването с власт. Голямата цел, което си поставихме е със всички структури да се започне разговор с българското общество. Те не одобряват и приемат какво се случва със страната. Ние показахме, че не е достатъчно само да се дават средства, а да се смени модела на управление. Показахме, че може да има друг тип икономическа политика. Бяха обсъдени големи теми, които трябва да получат подкрепа, която ще бъде основната причина, заради която БСП може да спечели властта” каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов”, заместник-председателят на БСП Жельо Бойчев.

„Няма спор за това коя е опозицията в страната. Голямото предизвикателство е да спечелим доверието и да покажем на обществото, че можем да носим отговорност.  Трябва да покажем, че можем да бъдем алтернатива. Преди конгреса имаше различни мнения и се очертаваше картина на разцепление, но показахме много ясно, че това е политика, която се подкрепя от всички в партията. По много категоричен начин всичко, което беше като тема получи подкрепа. Важното е да всеки член да допринесе за исканото доверие. Всичко беше много ясно казано от Корнелия Нинова.  БСП излиза по-силна от този конгрес. Няма разцепление в партията. Всеки от делегациите имаше възможност да предложи виждане как да продължат нещата:, категоричен беше той.

Според него БСП има установени трайни демократични традиции.

„Не очаквайте ние вътре да имаме разправа с хората с различно мнение. Съвсем основателното Нинова определи случващото се в страната като „модерно робство”.