Докато обвиняемият метежник Васил Божков пробва отново да клати държавата с нелепа анкета за акциите на „Левски“, се оказа, че един от самолетите му е „арестуван“ на летище София, пише Монитор.


Избягалият в Дубай хазартен бос, вместо да се върне и да се изправи пред правосъдието за това, че е ощипал хазната със 700 млн. лв., се развихри и отново разигра цирка с ценните книжа.

По информация на „Телеграф медиа“ един от самолетите на Божков – LZ-BVD Challenger, е „закопчан“, след като той духна в Дубай, и в момента се намира на столичното летище.

Проверка показа, че хазартният бос си е напазарувал чисто нов самолет „Бомбардиер“ за 51 млн. долара, вместо да се издължи на хазната. Той обаче има и втори аероплан, който в момента стои на летище София и е спрян от полети с прокурорско постановление.

Цената му варира между 30 и 40 млн. долара, в зависимост какви екстри има и какво е нивото на оборудването му. По същия начин се оказа, че големият му „Бомбардие“ Global 5000 e с последен писък на модата техники вътре.

Така например авионът има най-бързата налична интернет връзка по време на полет в световен мащаб, базирана на технологията Ka-band. Има и множество опции за пакети данни, с които клиентите могат да правят видеоконферентни връзки, стрийминг на живо и да гледат филми и предавания.

Интериорът е суперлукс, с кожен салон, тузарски седалки, изваяни така, че да е удобно на тялото и в същото време да са наслада за окото. С изключителна ширина, по-високи подлакътници и безупречно оформена облегалка.

Именно с това бижу Божков избяга от България, а в момента се намира на стоянка в Кавала. Същата страст към марката „Бомбардие“ има и другият беглец от закона Цветан Василев, който пък разполага с две машини, но по-стар модел.

По темата за самолета на Божков още преди няколко дни Цветомир Найденов разкри, че с луксозния аероплан е возил афериста на БГ Мадоф – Барак Алон, както и шефа на бТВ Флориан Скала.

Същите лица и руснаци са били развозвани и с ултратузарската яхта на хазартния бос „Малтийски сокол“, чиято цена за един месец под наем е 610 000 долара. Разкритията дойдоха на фона на скандала, в който частната медия, наречена дори от премиера Божков ТВ, му дава широка трибуна за атаките срещу държавата.

Поредната провокация става и на фона на разкритията, че Божков е успял да уреди телевизията със скандален договор за 8 млн. лв. с пари на Държавния тотализатор.

Междувременно братът на певицата ЛиЛана - Александър Деянов, познат като Скилър, продължи линията да се правят медийни циркове, като се предаде сам в ареста.

Той имаше 14-дневен срок да плати 50 хил. лева парична гаранция за свободата си. В четвъртък Деянов отиде сам в ареста на "Майор Векилски", за да се предаде.

Зa това свое намерение той съобщи още в сряда в социалните мрежи. А причината - в знак на протест решил да не плаща паричната си гаранция, която второинстанционният съд намали от 100 на 50 000 лева. Александър Деянов, сестра му - певицата ЛиЛана, и съдружникът й са обвинени за участие в организирана престъпна група и злоупотреби с еврофондове.

Според Деянов повдигнатото му обвинение е несправедливо. Към момента в ареста са и другите двама обвиняеми, а именно певицата ЛиЛана и съдружникът й Мартин Димитров.

Според разследващите именно Димитров е организаторът на престъпната група, работила от 2016 година.

Според прокуратурата става дума за схема на няколко дружества, контролирани от ЛиЛана, които неправомерно усвоявали пари от европейска програма.