Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията коментира показното убийство на булевард "България" В София на бизнесмена Петър Христов.

Както БЛИЦ писа той бил президент на Локомотив (Горна Оряховица) в средата на 90-те. Оттогава датира и успешният му бизнес в региона. През 1994 г. неговата охранителна фирма ДИТО-ООД сключва договор със "Захарни заводи" да реализира част от продукцията. Местни твърдят, че това е първият сериозен финансов скок в бизнес кариерата му.

Според Безлов има много въпросителни точно в този първи период на натрупване на капитали. "Начинът, по който неговата компания влиза в горнооряховските захарни заводи, най-големите в България, като охранителна фирма, някакси компанията успява да контролира и доставките на суровини и продажбите, което е доста уникално за охранителна фирма. Това му дава възможност да участва в РМД-то, което приватизира захарните заводи в случая. По-късно РМД-то продава на чешка компания собствеността и доколкото знам той тогава излиза от захарните заводи като собственик", посочва пред БНТ Безлов.

Призът за "Достоен българин" му бе връчен за пълното финансиране, което той осигури, за да може да продължи лечението на Мануела Горсова в Израел - момичето, което бе блъснато с джип от фигуриста Максим Стависки.

Това обаче не е изолиран случай на неговата благотворителност. Той нееднократно се е проявявал като меценат. Благодарение на него Великотърновският университет се сдоби с православен храм.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!