Близо 2 милиарда душа са гледали Световното първенство по футбол в Русия, а с неговия край погледите се насочват към следващия Мондиал, който ще се проведе в Катар през 2022 г.

Футболът е най-популярният спорт в света. От 1930 г. насам популярността на спорта е нараснала толкова много, че броят на участниците на Световното първенство се увеличава от 16 на 24, а сега и до 32.

Катар, точно както и ЮАР, която бе домакин на първенството през 2010 г., ще участва за първи път на Световно първенство заради факта, че е домакин.

Преди около 8 години, когато Катар спечели честта да бъде домакин през 2022 г., страната обеща да използва тази златна възможност за сближаването на Арабския свят и Запада. С 65 мача и 12 стадиона, планирани за събитието през 2022 г., няма нещо, което може да спре Катар да увеличи популярността си, пише iloveqatar.net.

Вижте 10 причини, за да посетите Катар през 2022 г:

1. Близостта на футболните стадиони е достъпна и удобна в същото време!

Катар е независима държава едва от 1971 г., като с младостта си изпъква пред останалите претенденти - Австралия, Япония, Южна Корея и САЩ. Когато човек изпита лично новостта на Доха, със сигурност ще иска да види един град, който е проектиран за настоящето.

Не само това. Катар е малка държава – около 1 478 пъти по-малка от Русия. Това е най-малката страна, която някога е била домакин на Световно първенство по футбол. Това обаче я прави идеална за посетителите, които внимават за разходите и времето си. Двата най-отдалечени един от друг стадиона в Катар са Ал Баит и Ал Уакра, които са на разстояние 145 км. Това означава, че в Катар феновете няма да бъдат ограничавани от географски фактори. Там дори ще е възможно човек да посети повече от един мач в един и същи ден.

Цел на Катар също така е това да бъде най-достъпното първенство за хора с увреждания, а опазването на околната среда е в основата на планирането.

Новото метро в Доха, което се очаква да бъде готово до 2020 г. ще има четири линии с обща дължина около 300 км и 100 метростанции. Очаква се то да транспортира около 1 млн. посетители по време на първенството, тъй като всичките стадиони са свързани помежду си чрез мрежата на метрото.

2. Катар разполага с едни от най-амбициозните и уникални стадиони в света!

Смята се, че Катар ще похарчи близо 200 млрд. долара за инфраструктура и други проекти, свързани със Световното първенство през 2022 г. Комитетът по организацията на първенствот предложи броят на стадионите да бъде намален от първоначалните 12 до 8. Ако ФИФА приеме предложението на Катар, Световното първенство през 2022 г. ще се проведе на най-малък брой стадиони от 1978 г., когато Аржентина домакинста само на 6 стадиона.

Вижте няколко интересни цифри:

70 000 външни светлини ще осветяват Световното първенство през 2022 г. — три пъти повече от тези на Айфеловата кула.

84 000 тона стомана ще бъдат използвани в стадионите. Това е два пъти повече от количеството, използвано за строителството на най-високата сграда в света Burj Khalifa!

Ще бъдат засадени два пъти повече дървета, отколкото има в лондонския Хайд парк. Точно така, 9 200 дървета или гора в пустинята!


3. Катар се намира в центъра на света, което прави страната идеалната спортна дестинация!

Ако разгледате картата на света, ще забележите, че Катар се намира почти в центъра – стратегически и буквално! Нещо повече, Катар очаква 1.2 милиона посетители за Мондиала през 2022 г. Това е два пъти повече от броя на хората, които посетиха Световното първенство в Бразилия през 2014 г. Според някои анализатори броят може да е дори още по-голям, защото централното местоположение на Катар означава, че фенове от Европа, Африка, Азия и Близкия изток и Северна Африка се очаква да пътуват.

4. Това е ще бъде първото Световно първенство по футбол в историята, което ще се проведе през зимата!

Заради високите летни температури в Катар, това ще бъде първото зимно Световно първенство в Северното полукълбо. Всичките Световни първенства, играни през юни и юли в Южното полукълбо, са били в техния зимен сезон, точно както бе в Бразилия през 2014 г. Засега не е ясно как това ще се отрази на програмата на клубовете по света, но времето през ноември и декември в Катар ще бъде фантастично.

5. Мултикултурното население на Катар е сред най-приятелски настроените!

От около 400 000 души само преди няколко години, населението на Катар вече е над 2.7 милиона души. Това развитие е доказателство за отдадеността на Катар към това да бъде не само добре поддържано светилище за своите изселници, но и идеално място за почитателите на футбола, където те лесно могат да общуват и са сприятелят почти с всеки, тъй като английският е основният език в страната, освен арабския.

6. Qatar Airways и международното летище Хамад ще обединят усилия, за да предоставят най-доброто обслужване!

Qatar Airways, която бе избрана от Skytrax за втората най-добра авиокомпания в света за 2018 г. и международното летище Хамад ще обслужват по над 1 300 полета дневно по време на Световното първенство, което ще продължи цял месец.

Международно летище Хамад е обслужило 7.8 милиона пътници през второто тримесечие на 2018 г., а през летището са преминали 540 357 тона товари за същия период. 

7. Катар е една от безопасните и най-щастливите страни в света!

Освен, че е безопасна за хората, която я посещават, Катар е и една от най-щастливите страни в свет. Истината е, че от 35 място през миналата година Катар се придвижва до 32-о в класацията на най-щастливите страни в света на SDSN. През 2016 г. Катар заемаше 36-тата позиция. Този скок също така прави Катар най-щастливата страна в региона на Близкия изток и Северна Африка.

8. Гостоприемството в Катар е на световно ниво

На фона на всичките футуристични проекти, по които се работи, недостигът на хотелски стаи няма да е проблем по време на Световното първенство. Според някои данни се очаква Катар да разполага с над 65 000 хотелски стаи, както изисква ФИФА, до края на 2021 г.

За да бъде още по-вълнуващо, в близост до стадионите ще има молове със световни марки и ресторанти, които ще могат да обслужват 2 млн. посетители.

9. Блокадата накара Катар да използва пълния си потенциал

Наложеното от страна на съседките на Катар ембарго срещу страната оказа предимно положителен ефект върху цялостното й развитие. Една от причините, за това Катар да оцелее, е мултинационалното й население, което подкрепя правителството и емира на фона на продължаващата вече повече от година блокада.

10. Емирът

Преди време неговото височество шейх Хамад бин Халифа ал-Тани, заяви: “Да сме домакин тук в Арабска държава на най-престижното спортно събитие в света би означавало да се направят големи стъпки към сближаването на Близкия изток с останалата част от света.”

Емирът на Катар също така е голям почитател на футбола.