Разказите за несметни богатства, заровени от царе, смели войводи, дори и римски императори по българските земи, не спират да вълнуват открай време. Заради легендите за тях и до ден-днешен иманяри атакуват недостъпни пещери и копаят под високи скали с надежда да открият богатството на прадедите ни, пише bg-voice.com.

Един от митовете, който се разпространява сред онези, които се интересуват, е за съкровището на Иван Шишман. Знае се, че българският цар не е дал нито едно голямо сражение на турските войски, макар впоследствие да е бил пленен. Къде обаче е съкровището на превзетата му държава, историята не казва нищо. Някои историци твърдят, че по онова време страната ни е била в голям упадък и е възможно Иван Шишман да не е имал никакви богатства.

От друга страна, колкото и да е беден един царски двор, в него все е имало ценни предмети и накити, предавани по наследство. Има изследователи, които предполагат, че турците са взели всичко ценно от Иван Шишман.

Съществува версия, според която цялата хазна на Шишмановия царски двор била откарана с волски каруци до Черепишките скали. Там, в една от пещерите, било скрито съкровището на последния български цар.

След като укрили ценностите, царските хора затрупали входа на пещерата с големи камъни и скални отломъци, пише „Монитор“. После всички те загинали в различни битки и тайната останала скрита.

Друга легенда разказва за съкровище

заровено край Симеоновград

Там са руините на римската крепост Костанция, близо до възвишението Хисар. Останали са зидове, дебели по 2-3 метра. Преди години, когато тук започнали разкопки, били открити подземни тунели, които опасвали крепостта като лабиринт.

Според познавачи тук отсядали последните римски императори. В тайните подземия те криели богатствата си, заграбени от различни народи. Под ударите на варварите обаче крепостта не устояла и паднала. Римляните се изтеглили, много от тях били избити. Съкровищата обаче останали под крепостта.

Подобни легенди се разказват за различни съкровища, заровени от римляните край днешния Тополовград. Според преданията едни от богатствата били скрити на самия връх Вишеград, други – под стените на древната крепост Палеокастро, на около 2 км западно от града.

Въображението разпалват и много разкази за иманета на Индже войвода, хайдут Велко, Вълчан войвода, Сирма войвода и др. А също и с Осман паша, който скрил огромно количество ценности край Плевен, когато се предал на руската армия.