Лятото дойде и българите отново погледнаха към Черноморието ни. Един от ритуалите на морската почивка в България са мидите. Приготвяни по различен начин, в последните години те са задължителна част от менюто на туриста, а и на всеки, който си угажда с морска храна. 

Мидените ферми направиха това възможно, като осигуриха вкусен, пресен и преди всичко безопасен продукт. За съжаление, производителите в момента имат пореден повод за притеснение и настояват за бърза намеса на държавните контролни органи, пише "Петел".

Притесненията не са свързани с евентуално замърсяване на Черно море след екологичната катастрофа, предизвикана от Русия в Украйна. Както БЛИЦ съобщи, до момента всички изследвания показват, че качеството на морската вода е отлично.

Проблемът на производителите на миди е много по-стар и е до болка познат – траленето. Процесът, който е незаконен и съсипва дъното и цялата екосистема на Черно море, продължава именно заради улова на миди.

Търговията с тралени миди е незаконна, това подчертава Найден Станев, управител на Black Sea Shells, фирмата, която има почти историческа роля за налагането на мидите на българската трапеза. В българската акватория на Черно море няма класифицирани зони за улова им. Единствените такива са мидените ферми. Липсата на контрол обаче позволява всеки водолаз и всяка лодка да трали безнаказано дъното.

Веригата на злоупотребата се продължава от алчни собственици на заведения, които сервират миди с ясното съзнание, че произходът им е незаконен, а ако имат някакъв документ за произход, той може да е ѝ фалшив. Институциите пък са информирани и за друга практика – смесване на тралена и легално произведена във ферма мида и обща продажба. Така клиентите играят нещо като лотария – едната мида в чинията е ок, другата може да те прати в болница със стомашно разстройство или инфекция.

Шефът на Black Sea Shells обясни, че именно стомашните проблеми след ядене на миди е най-голямата заплаха за производителите. Такъв инцидент може да откаже човек изобщо да посяга към тази иначе вкусна храна и да изпитва недоверие завинаги към нея. Това съсипва труда на морските фермери и затова те настояват държавните контролни органи да вземат бързи и конкретни мерки, преди да се стигне до бум на хранителните отравяния от непроверени и незаконни миди.

Тъй като темата за добрите и вредните миди е важна за нас, ще припомним как хората сами да разпознават морския деликатес:

Тралената мида често изглежда по-привлекателна за неподготвения клиент. Тя е по-едра от култивирана, има по-твърда и по-тъмна черупка. Има и друга уловка – цената им е по-ниска, което в днешните трудни времена винаги има значение.

В пробите от извадените с трал миди са открити вибрио холера и други вредни бактерии, както и различни токсини. Част от тях идват от водите срещу делтата на Дунав в акваторията на Румъния, които са всеизвестни със своята замърсеност. Нелегално извадените миди понякога се оставят за „почистване“ във Варненския канал, станал прословут преди време с изливането на фекални води. Така черупките им стават по-примамливи за клиента, но съдържанието им може да се определи само с една дума.

Култивираните миди се отглеждат в най-чистите води и подлежат на стриктен контрол. Те се предлагат сертифицирани и етикетирани. Клиентът лесно може да се ориентира какво да купи. Безопасните и вкусни миди са по-дребни, а черупката им е по-нежна. Те винаги са придружени и с ясно означение на производителя им.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук