Случаят с петгодишното дете, което пропадна в улична шахта в Пловдив и се наложи пожарникари да го вадят, за който ви информирахме вчера, търпи развитие, макар и доста колебливо засега, става ясно от bTV.

Инцидентът е станал в жилищен район "Тракия". 24 часа след инцидента шахтата е обезопасена само с жълти сигнални ленти, но продължава да има процепи. Съществува вероятност там да пропадне и друго дете.

"Важно е да се каже, че детето е добре. Вчера се чух с майката. Детето е малко уплашено, на като цяло семейството е спокойно. Родителите му увериха, че детето няма физически наранявания“, обясни кметът на район „Тракия“ Георги Гатев.

„Шахтата е дълбока около два метра и половина. Не съм сигурен, може да са и три метра. От прозореца на кметството видях пожарната и линейката и веднага се отзовах. Когато пристигнах детето вече беше извадено от шахтата“, допълни зам.-кметът на район „Тракия“ Иво Христев.

Родителите са разказали, че са се разхождали по алеята, когато детето е минало върху шахтата и е пропаднало в нея. Майката не е видяла дали капакът е бил отместен преди това или е имало само процеп през който детето ѝ пропада. Пред bTV по-големи деца разказват, че малчуганът е скачал с два крака върху капака и вероятно той се е отместил от вибрациите.

„Шахтата е на частно дружество, т.е. общината не се намесва в нейната поддръжка, но ще бъде разпредена проверка на всички шахти на търговски дружества, както и на общинските“, поясни Георги Гатев.

„Съоръжението на е наше. Ние не го използваме. Не отваряме тази шахта. Става дума за колектор, който се използва от пет различни фирми. През тази шахта минават кабели, оптики, топлопроводи и водопроводи.

Без значение обаче чия е собствеността, ние днес ще я заварим, за да е безопасна“, посочи и Петър Костадинов от електроразпределителното дружество в Пловдив.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук