Карате е спорт, който гради характери. Учи и възпитава на дисциплина, воля, уважение, каза президентът Румен Радев, който откри днес турнира Sofia Karate Open 2021 – Купа на президента и демонстрира добрата си спортна форма, предадоха от БГНЕС.

Той направи 50 лицеви опори за минута в импровизирана надпревара с ученици в спортния комплекс на училище „Свети Георги“ в София. Явно годините от военното училище не се забравят!


„За мен е истинско удоволствие да видя толкова много млади, усмихнати хора от толкова много държави. Карате е спорт, който гради характери. Учи и възпитава на дисциплина, воля, уважение. Карате е спорт, който свързва хората.

Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕО: Президентът Радев изуми командосите в Пловдив с атлетично изпълнение в костюм на висилката (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изключително съм радостен да видя толкова много деца от десетки държави тук. Да не забравяме, че каратето накара всички нас да се гордеем като българи, защото на Олимпиадата в Япония Ивет Горанова записа със златни букви името си именно в този спорт. Убеден съм, че сред вас са бъдещите европейски и олимпийски шампиони”, каза Радев при откриването.

Президентът обаче изрази съжаление, че не всички деца се занимават със спорт и че много от тях предпочитат да останат пред телевизора, компютъра, телефона, или таблета.

Радев предостави на организаторите на турнира Купата на президента, която беше връчена на отборния победител в края на надпреварата.

По време на събитието той се запозна със спортната и учебна база на училището.

Турнирът се провежда като част от календара на Българската национална федерация по карате и инициативата „Спортувай с президента“, в рамките на която държавният глава насърчава физическата активност на българските деца и младежи чрез извънучилищни спортни занимания и алтернативни форми за физическо възпитание.