Общо седем глоби отнесе баскетболният Балкан (Ботевград) след петте полуфинала срещу "Левски". Ботевградчани отпаднаха, след като поведоха с 2:0 победи, но след това допуснаха три поредни загуби. Последната среща се игра в "Арена Ботевград" в понеделник. Именно в последните три двубоя напрежението достигна връхна точка.

Първите пет глоби са в размер на 4500 лева и са само за петия мач. Една от тях е 1000 лева за легендата на българския баскетбол Георги Христов-Сапуна за това, че не е бил с костюм. Традиционно емблемата на ботевградския баскетбол ходи облечен с черен панталон, риза и черно яке, но от Лигата по баскетбол са счели, че това не е официално облекло.

Ето глобите:

1.1000 лева за това, че помощник-треньорът Георги Христов не е бил в изискваното съгласно член 42.26 от Наредбата на НБЛ облекло, което е нарушение на чл. 29.9 от същата Наредба

2. 500 лева за хвърлена празна бутилка от минерална вода на терена

3. За интервюта, които не са дадени пред официалното пано на НБЛ:

3.1 1000 лв за старши треньора Александър Тодоров

3.2 1000 лева за състезателя Мартин Маринов

3.3. 1000 лева за състезателя Александър Груев

След това Балкан е бил сюрпризиран с още две глоби, които са за още две от срещите от полуфиналната серия. Едната глоба е за мача от 11 май и е за 500 лева. Мотивът - безплатният вход на зрители в "Арена Ботевград", което е в нарушение на Наредбата на лигата за минимален вход от 2 лева.

Втората санкция е за 1000 лeва и отново е за помощник-треньора Георги Христов, който не носел изисканото облекло по време на четвъртия мач съгласно чл. 42.26 от Наредбата на НБЛ облекло, което е нарушение на чл. 28.9 от същата Наредба (б.а. който гласи “Всички треньори, участващи в среща от НБЛ, са длъжни да са облечени подходящо – сако, панталон и риза или с еднакво облекло на целия треньорски щаб, което не включва анцузи и спортни екипи”).

Така общата сума, с която БК Балкан е глобен за полуфиналните мачове, става 6000 лева.

Любопитното е, че Националната баскетболна лига с изпълнителен директор Иван Ценов трябва да плати неустойка заради проваленото излъчване на последния пети полуфинален сблъсък на телевизията, която предава двубоите. Тя е в размер на 5000 лева, а вече одруса Балкан с 6 бона. Сметката излиза...