Селекционерът на българския национален отбор по футбол Любослав Пенев изрази самочувствие и надежда за победа преди изключително важното гостуване в Норвегия от европейските квалификации.

"Трябва да покажем другото си лице в Норвегия. Срещу Хърватия изиграхме лош мач и това не трябва да се повтаря. Искаме да повторим играта си от предишните мачове, в които играхме. Идваме за победата”, категоричен беше специалистът на официалната пресконференция преди мача. Двубоят е в понеделник от 21.45 часа на стадион „Улеваал” в Осло.

"Стартовият състав ще бъде различен. Тактическа дисциплина, битка по целия терен и колектив – това трябва да бъдат най-силните ни оръжия. Материалът вече е научен – само трябва да го приложим. Сигурен съм, че момчетата са подготвени за мача. Към момента основните лидери в групата са България и Хърватия. България и Норвегия ще спорят за третото място, което дава право на бараж. Норвегия е изключително дисциплиниран тактически. Имат много добри изпълнители, силен колектив са и играят много директен футбол, заяви Пенев, цитиран от "Гонг".

- На теория домакините винаги имат някакво преимущество, но на терена винаги сме 11 срещу 11. Публиката ще бъде срещу нас, но това нас не трябва да ни притеснява. Не ме притеснява това, че даден противник владее топката повече от нас. Дори и това да се получи утре. Не винаги отборът, който притежава топката повече печели. И на практика и на статистика. Имаше напрежение срещу Хърватия. Такова не трябваше да има. Публиката бе зад нас и това не трябваше да им тежи. Не за първи път ще играем такъв мач, така че утре не трябва да има напрежение сред тях. Достатъчно рутинирани са. Предстоят им едни 90 минути, които трябва да изиграем и да спечелим мача. Нямам никакви притеснения. Напълно спокоен съм. Всички са наясно относно това, което се случва и това, което ни предстои.”

Пенев подчерта, че познава добре играта на норвежците и изтъкна директния им стил и добрата тактическа грамотност:
"Познавам добре отбора на Норвегия, гледах мачовете им срещу Италия и Малта. Прави ми впечатление, че е изключително добре подготвен тактически отбор, дисциплиниран. Имат много добри изпълнители, силен колектив и отбор, който седи много добре през 90-те минути. Не ме притеснява, че противникът владее топката повече от нас, ако това се получи утре. Невинаги отборът с висок процент владение излиза краен победител."

Любо посъветва норвежкия си колега Пер-Матиас Хьогмо да не бърза с пускането в игра на 15-годишната сензация Мартин Йодегаард. "Аз съм виждал в игра 15-годишния, дали ще играе утре не мога да кажа, това решава колегата. Би било интересно да го видим отблизо, това са таланти, на които се обръща внимание. Приятелски съвет от мен. По-спокойно с мъничките, защото все пак е на 15 години. Едно е на 15 години, друго е на 18, това са съвсем различни възрасти", каза Пенев.

Треньорът заяви, че УЕФА няма основания да ни накаже с домакинство пред празни трибуни, но е готов и на такъв вариант.
"Кого да защитавам? Чуждата публика ли? Няма как да стане, аз съм българин, ще защитавам българската публика и пак им благодаря. Точно до такива крайности като срещу Хърватия не бива да се стига, това е ясно. Аз не знам, че ще има наказание, може би само има брожения за наказание. Ако преценят, че сме прегрешили - празни трибуни и ще палим свещички да завали сняг. Може би ще има една глоба за поощрение”, показа весело настроение той.

Нашата група "Н" за европейските квалификации