ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Покрай политическите и социални протести в страната сагата „ЦСКА” някак си остана на втори план. Фалитът на най-титулувания български клуб обаче със сигурност е тема №1 не само във футболните, но и в спортните ни среди. И докато през 2008 година ЦСКА се отърва само с отнемане на евролиценза, сега просто настъпи краят.
Няколко въпроса тормозят съня на „червените” фенове. Въпроси, на които всички се надяват да има отговор съвсем скоро.
 
1.Ще се сдобие ли ЦСКА с професионалния лиценз на друг клуб, за да запази мястото си в „А” група? Възможностите с следните. Сливане с Литекс (ЦСКА взема лиценза за ловчанлии, а те отиват в „Б” група, използвайки пък лиценза на Чавдар Етрополе), сливане с Нефтохимик или сливане с Любимец, който също е новак в „А” група. Четвъртата вероятност е „Б” група. Това е резервният и пожарен вариант. Чавдар Етрополе дава лиценза си на ЦСКА и „червените” започват новия сезон от втория ешелон.
 
2.Как ще реагира БФС? Ето я и петата вероятност. БФС не разрешава на ЦСКА да вземе лиценза на друг клуб и „червените” отиват в „А” група. Важно уточнение – не професионалната, а окръжната. Реакцията на БФС засега е най-голямата енигма. Според някои източници Борислав Михайлов е дал зелена светлина, според други повечето от подчинените му са твърдо против. Говори се, че преди няколко години е приет закон, който вече не позволява сливане и „открадването” на лицензи между клубове от различни географски области. Всички сме чували за това решение, взето след сделката между Локо Пд и Велбъжд, но никой не го е показал на яве. Не бива да се забравя и острата реакция на опонентите на ЦСКА. А те никак не са малко. Водачите на бунта Левски и Лудогорец вече били подготвили протестно писмо, което ще изпратят официално не само в БФС, но и в УЕФА. Батков се е заканил, че ще се бори докрай, но няма да остави нещата така.
 
3.Каква ще бъде реакцията на УЕФА? Има ли вероятност европейската централа да се обяви против схемата „създаване на нов клуб, който се сдобива с професионален лиценз на друг клуб”? Възможно ли е това да създаде нови проблеми на ЦСКА. УЕФА най-вероятно ще прехвърли топката на БФС, оставайки на родната централа да разреши въпроса. Със създаването на новия клуб обаче ЦСКА почти сигурно ще загуби коефициента си от предишните си участия в европейските турнири.
 
4.Защо Димитър Борисов и Иво Иванов се измъкнаха през задния вход? Защо те не обявиха фалита на ЦСКА, а прехвърлиха акциите на Стоичков? Ами много просто, за да не се нагнетява още повече и без това нажежената до краен предел обстановка. Именно за това и Стоичков бе избраният. Той е най-яркото лице на ЦСКА, той е идолът, кумирът, любимецът на „червена” България. Реално Стоичков ще закрие стария ЦСКА и ще създаде нов.
 610.jpg
5.Употребен ли е Стоичков? Не го ли поставиха на пачи яйца? Ето това е въпросът, който се коментира най-много напоследък. Гриша Ганчев искал да се отърве от Ицо и поради тази причина елегантно и фино го махнал от Литекс. По същия начин той постъпи и с други светила във футбола – Станимир Стоилов и Любослав Пенев. Не ги уволнява, ами им намира нова работа. И то каква. Мъри и Любо станаха селекционери на националния отбор. Стоичков пък отива в ЦСКА! Не, не, абсурдно е да се разсъждава така. Някои хора, колкото и да подценяват умствения капацитет на Камата, бъркат. Звучи доста цинично Гришата да се отърве по такъв отвратителен начин със Стоичков. Да скрои сценария, че уж купува ЦСКА, да го метне в огъня и в последния момент да се оттегли от „червените”, оставяйки Ицо да се оправя сам.
 
6.Гриша Ганчев в играта ли е или е останал извън борда? 100 процента е в нея. Той е режисьорът на филма, който гледаме. Стигна се до вариант „Б”. Вариант „А” беше „Титан” да изчисти всички дългове на ЦСКА до 31 декември, а дотогава Ганчев да поеме оперативните разходи на клуба. И от 1 януари да се сдобие с контролния пакет акции. След като този вариант отпадна, се предприе в действие план „Б”. ЦСКА фалира, създава се нов ЦСКА, а зад него застава Ганчев. Първоначално той ще дърпа конците в сянка, а после, вероятно след няколко месеца, ще се появи официално. Нищо чудно обаче и съвсем скоро да се появи официално на „Армията”. По документи наистина Христо Стоичков става притежател на всички акции. Той официално е създателят и на новото ЦСКА. Бъдете сигурни обаче, че Ицо не е сам. Камата няма финансовия ресурс (колкото и пари да е спечелил през годините като футболист), за да издържа цял клуб. И то не какъв да е клуб, а ЦСКА. С Ганчев са и няколко бизнесмени. Двама от тях са собственици на банки.
 
7.Защо Ганчев и тези бизнесмени не изчистиха дълговете на Титан, за да не се стига до целия този хаос? Вие, ако сте на негово място, какво ще предпочетете. Да платите милионите дългове (айде, да не са 35 милиона, 15 милиона, но пак са си дългове) или да намерите вратичка да избегнете плащането на борчовете. Пак ще извадите милиони, но за нещо ново. И ще тръгнете от нулата. А въпросните милиони ще отидат за подобряване на базата, за нов стадион, за стабилен бюджет.
 
8.Добре де, по документи Стоичков ще е едноличен собственик. Парите обаче ще ги осигурява Ганчев. В началото Гришата ще е с Ицо. Ще вади пари, ще помага, ще печели от трансфери. Но ако в един момент Гришата реши да се махне. След като официално няма нищо с ЦСКА, защо, ако някога му скимне, да не си тръгне. И тогава Стоичков ще се види в чудо. Този прекалено мнителен въпрос е същият като въпрос №5. Ганчев, когато се захване с нещо, го върши докрай. Апропо, влезте в търговския регистър и вижте дали той официално се води шеф на Литекс.  
 grisha_ganchev_stoichkov_e_gotov_za_premier.jpg
9. Хубаво, ама ако в един момент бизнесът на Ганчев секне? Ако пак някой започне да му прави спънки и го принудят да изостави ЦСКА.
Бъдете сигурни, че и на този въпрос Ганчев има отговор и още отсега знае как да подсигури Стоичков.
 
10. Губи ли ЦСКА историята си, титлите и успехи? Вижте отговора на този въпрос – ТУК!
 
11. Какво ще се случи с институциите и физическите лица, на които ЦСКА дължи пари? - Отговор на този въпрос - ТУК!

12. И накрая нещо доста любопитно. Даже бихме казали – най-любопитното! Оставихме го за финал. В официалното си обръщение в сайта на ЦСКА Димитър Борисов и Иванов обявиха, цитираме дословно: „Днес се проведоха разговори с Христо Стоичков, на които се взе общото решение да му бъдат предоставени акциите на Клуба с бланково джиро”. БЛАНКОВО ДЖИРО. Това май е разковничето. Бланково джиро означава, че акциите са прехвърлени на Стоичков под формата на празен лист. И че Ицо може да го попълни, както пожелае. Може да напише само своето име. Може и това на Гриша Ганчев, може и на някой приближен на Димитър Борисов. Т.е. – не е ясно какво Ицо ще попълни. Юристи твърдят, че всъщност до този момент (23 юни, неделя, преди обяд) ПФК ЦСКА АД не е фалирал окончателно и акциите на клуба, макар че са връчени чрез бланково джиро на Стоичков, юридически все още се държат от "Титан". Очаква се в най-бърз срок сложният процес да приключи. Очаква се, ама този срок може никак да не е бърз. Кашата е изключително мътна и мазна, като от нея изскачат още и още въпросителни.