Бившият президент на ЦСКА Стефан Орманджиев призна, че е останал приятно впечатлен от победата на ЦСКА срещу "Левски" (1:0) вчера. БЛИЦ потърси специалиста със 107 мача в "А" група като съдия за коментар на най-очаквания двубой от феновете.

- Как видяхте Вечно дерби? Хареса ли ви, с какво спечели ЦСКА?
- За една седмица не може да се помени кой знае какво. На терена липсваха класни играчи, осбено в ЦСКА. Признавам, че не очаквах да видя добър футбол, както и стана. Не мога да не отчета, че в спортно-технически аспект имаше повече футболисти в синьо, които трудно тичаха, спираха и подаваха топката. Видя се, че най-добрите ни отбори са далеч от Лудогорец.

В същото време обаче останах много приятно изненадан от Стойчо Младенов, който ме впечатли с тактиката си. С "посърбан" ЦСКА той спечели мача. Отново. Направи точни, навременни и с правилни указания смени. Това се отрази значително в последните 20 минути на срещата, в които "червените" бяха пълни господари. Затова и заслужено отбелязаха. Един блестящ Емил Гъргоров, който водеше тима. Връзката между младост и опит също не трябва да се подминава, защото нея я има. В това дерби се забеляза, че треньорският щаб и футболистите на  работят много здраво и по статичните положения. Само мога да изкажа моята висока професионална оценка и да адмирирам това, което се прави.

Ако нещата на "Армията" бяха добре финансово, отборът щеше да е на върха. През последните две години в "Левски" пък показаха, че вървят в грешната посока. Следват неуспешен път. Търсят някой, който да промени нещо без да е ясно точно какво. Жалко е, че двата ни водещи тима не контролират футболната мода у нас. 

- Как видяхте съдийството? В сравнение с преди една седмица, сякаш вчера играчите бяха респектирани от Георги Йорданов. Преди мача пък Владимир Гаджев и Омар Косоко се сдобриха и дадоха пример след инцидента помежду им преди седмица.
- Цялата тежет пада върху нашите арбитри. Ако те прилагат строгостта, както Георги Кабаков, футболът ни ще получи положителен тласък. Вчера всички бяха "тихи като агънца". Съдиите са длъжни да прилагат правилата без никакви компромиси. Явно е нужно играчите да бъдат възпитавани на терена. Само така ще осмислят поведението си. Националният отбор също ще спечели от това. Отношението на футболистите от родния шампион в "А" тима се оказа решаващо за неуспешната световна квалификация.

- Къде се къса връзката? Три дни по-рано стадионът е пълен, а Вечното дерби продължава да страда и откъм публиката. Дали само в качеството на продукцията, която се изнася, е причината?
- На мача установих, че благодарение на феновете атмосферата се е запазила. Във всяка среща има емоции, дори не и на фона на красив футбол. Нормално е модерното да представлява интерес. Когато има смисъл или стимул, независимо дали е концерт, фестивал и голям мач с отбори без значение, хората отиват заради зрелището.

Друга е оценката ми като специалист. Приветствам работата в Лудогорец, но срещу Валенсия се видя таванът. Преодоляха пресъхнали ручеи и рекички и когато дойде време да скочат в пълноводна река, не се справиха. Шест гола от два мача показва, че не са на нивото, на което трябва, за да продължат напред. Освен това ми дойде малко в повече всичко преди началото на двубоя. Показаха друг манталитет.

- Вие бихте ли станал акционер в ЦСКА? Като човек, който е работил на "Армията", как виждате отстрани новата платформа за управление?

- Никога не съм бил бизнесмен. Не разбирам от тази материя и към момента не бих могъл да коментирам каквото и да е било.
СВЕТОСЛАВ КОСТАДИНОВ/БЛИЦ