Националният ни отбор утежни доста задачата си за класиране на Евро 2016, губейки с 1:2 гостуването на Норвегия. Избраниците на Любослав Пенев, а и самият той бяха повалени в Осло и след 3 мача до момента в Група "H" "трикольорите" имат едва 3 точки в актива и заемат четвъртото място, след Хърватия, Италия и Норвегия.

Двубоят на стадион "Улеваал" премина под доминацията на норвежците, за които в игра се появи дори 15-годишен футболист. Голобрадият Мартин Йодегаард влезе в историята, поставяйки рекорд за най-млад участник в европейска квалификация. Детето-чудо на норвежкия футбол дебютира за родината си в 64-ата минута, когато замени Матс Мьолер Дели, и донесе още повече радост на публиката на домакините.

Головете във вратата на получилия шанс за изява тази вечер Николай Михайлов паднаха в 13-ата и 72-ата минути. Първо Тарик Елиунуси откри, наказвайки стража с номер 13 точно след 13 минути от първия съдийски сигнал, и то на датата 13 октомври. В 43-ата обаче надеждата на България се върна, след като Николай Бодуров изравни с глава след центриране от корнер на Георги Илиев. В 72-ата норвежците нанесоха втория си удар. Автор на победния гол беше резервата Хавард Калевик Нилсен.

nor_bg.jpg

При първото попадение в българската врата крайно неразчетено действаше защитата ни, а Николай Михайлов също не се намеси по най-добрия начин. И при втория гол на Норвегия избраниците на Любо Пенев се пропукаха много лесно и отново бяха наказани след колективна грешка.

Мачът в Осло на живо изгледа президентът на ФИФА Сеп Блатер, който часове преди двубоя беше на обяд с Борислав Михайлов и още хора от БФС.

За тежкото гостуване Любо Пенев предприе цели пет промени в титулярния състав в сравнение започналите в петък при загубата с 0:1 от Хърватия в София. На вратата в Осло застана Николай Михайлов, който не беше пазил за националния отбор повече от година и се представи незадоволително. За последно синът на Боби Михайлов беше на вратата на "трикольорите" на 13 септември 2013-а - при победата с 2:1 при гостуването на Малта в световните квалификации. Пенев обаче се довери на стража на турския Мерсин за сметка на Владислав Стоянов, а другите, които стартираха срещу Норвегия бяха Веселин Минев, Георги Илиев, Александър Тонев и Венцислав Христов. Те започнаха за сметка на Йордан Минев, Петър Занев, Владимир Гаджев и Илиян Мицански. Станислав Манолев беше върнат най-вдясно на защитата, зад Тонев, който атакува по крилото пред него. Голмайсторът на Берое Венци Христов поведе атаката, подпомаган от играча на Селтик, както и от Ивелин Попов и Георги Миланов. Предприетите от Пенев промени обаче не дадоха резултат и България за първи път в историята записа загуба от Норвегия в официален мач.

"Трикольорите" започнаха стъписани срещата в Осло, където имаха мощна подкрепа от близо 1000 български фенове. Първият удар към една от двете врати беше към тази на Михайлов, за негов късмет в аут. Избраниците на Пенев отговориха с центриране на Тонев към Венци Христов, който обаче не успя да играе с топката. В 8-ата минута Бодуров спря опасна атака на домакините, но в 13-ата нищо не можа да попречи на норвежците да поведат в резултата. След груба грешка на отбраната и Николай Михайлов топката се озова в българската врата. Нападателят на германския Хофенхайм Тарик Елиунуси беше изведен отлично с пас от дълбочина, при който Апостол Попов го изпусна, а стражът ни не успя да го спре. След като преодоля Апата, Елиунуси си поведе топката наляво в наказателното поле, финтирайки Михайлов и реализирайки за 1:0. В ситуацията Апостол Попов очакваше да бъде маркирана засада и изпусна противника. Веселин Минев обаче я покри и попадението на домакините беше редовно.

Голът още повече окрили норвежците, които до почивката доминираха и правеха всичко възможно да удвоят преднината си. В 25-ата минута Михайлов изби в корнер коварен удар на Мартин Линес. Малко след това отново Елиунуси се озова сам срещу българския страж, а за късмет на Михайлов топката прелетя встрани от вратата му.

Чак в 42-ата минута "трикольорите" успяха да създадат що-годе опасно положение пред скучаещия до този момент Орян Ниланд. Манолев центрира отляво, Христов се пребори с бранител и засече топката с глава, но на сантиметри от гредата в аут. Само секунди след това България изравни. Георги Илиев центрира от корнер, включилият се в атака защитник Николай Бодуров се пребори с притискащия го Александър Тетей и с глава прати топката неспясяемо в мрежата на норвежците за 1:1. Както е известно, в петък бранителят на Фулъм си заби автогол при загубата с 0:1 от Хърватия, но тази вечер реализира в правилната врата, отбелязвайки първия си гол за националния отбор.

И през втората част грешките в българската защита продължиха. Именно след една от тях домакините отново излязоха напред в резултата. В 72-ата минута появилият се на смяна Хавард Калевик Нилсен отбеляза за крайното 2:1 след подаване на Пер Шелбред. Пасът на последния премина между трима български играчи, след което Нилсен се разписа пред погледа на Апостол Попов и Николай Бодуров, реализирайки в долния ляв ъгъл на Михайлов.

Най-интересното до края беше куриозната случка в добавеното време, когато футболист на домакините повали Любослав Пенев. В опит да спре излизащата в тъч топка Стефан Йохансен се хвърли на шпагат, подкосявайки селекционера на България. Пенев беше съборен, след което настана суматоха на терена, прехвърчаха искри и двата отбора се счепкаха за момент. В крайна сметка Йохансен получи жълт картон от съдията Олегарио Бенкуеренса, а Пенев се размина без контузия.

След нокаута в Осло обаче България е едва с 3 точки в актива след първите 3 мача от евроквалификациите. "Трикольорите" са четвърти, а на 16 ноември им предстои домакинство на Малта, който е без спечелени точки до момента.

Евроквалификацията по минути - ТУК!

НОРВЕГИЯ - БЪЛГАРИЯ 2:1
1:0 Тарик Елиунуси (13), 1:1 Николай Бодуров (43), 2:1 Хавард Калевик Нилсен (72)

НОРВЕГИЯ: 12.Орян Ниланд, 17.Мартин Линес, 21.Вегард Форен, 6.Хавард Нортвейд, 14.Омар Елабделауи, 8.Стефан Мариус Йохансен jalt.jpg , 5.Александър Тетей, 15.Пер Шелбред, 10.Тарик Елиунуси topka.jpg jalt.jpg (83 smqna.jpg 13.Йоне Самуелсен) , 20.Матс Мьолер Дели (64 smqna.jpg 9.Мартин Йодегаард), 7.Джошуа Кинг (58 smqna.jpg 18.Хавард Калевик Нилсен topka.jpg)
Резерви: 1.Руне Алменинг Ярстин, 22.Стен Михаел Гритебъст, 4.Щефан Хаген, 16.Пер Егил Фло, 3.Лунан Рубен Габриелсен, 9.Мартин Йодегаард, 13.Йоне Самуелсен, 23.Хармийт Синх, 2.Андре Даниелсен, 11.Фредрик Гулбрандсен, 18.Хавард Калевик Нилсен
Tреньор: Пер-Матиас Хьогмо

rere.png
БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов, 11.Станислав Манолев (69 smqna.jpg 6.Йордан Минев jalt.jpg), 2.Апостол Попов, 5.Николай Бодуров topka.jpg , 14.Веселин Минев jalt.jpg, 21.Светослав Дяков, 22.Георги Илиев (77 smqna.jpg 7.Михаил Александров), 20.Александър Тонев, 17.Георги Миланов, 9.Ивелин Попов jalt.jpg, 15.Венцислав Христов (56 smqna.jpg 8.Aндрей Гълъбинов)
Резерви: 1.Владислав Стоянов, 12.Божидар Митрев, 3.Aлександър Александров, 4.Петър Занев, 6.Йордан Минев, 3.Йордан Христов, 16.Илия Миланов, 10.Христо Златински, 7.Михаил Александров, 18.Владимир Гаджев, 11.Тодор Неделев, 19.Андрей Гълъбинов
Tреньор: Любослав Пенев


Осло, „Улеваал“
Съдия: Олегарио Бенкуеренса (Португалия)
Жълти картони: Тарик Елиунуси, Стефан Мариус Йохансен (Норвегия); Веселин Минев, Ивелин Попов, Йордан Минев (България)

nor_bg_shemite.jpg




Нашата група "Н" за европейските квалификации