Днес от 17:45 часа ЦСКА и Левски излизат в поредното издание на вечното дерби. БЛИЦ ви поднася поредната порция статистика, която бе публикувана в интернет страницата на "сините".

*Това ще е 123-ото издание на Вечното дерби в елита. Досега ЦСКА има 33 победи, Левски - 48, а 41 срещи са завършили наравно. Головата разлика е 182:169 в полза на "сините".

*ЦСКА е в серия от 10 поредни победи, благодарение на които води с 4 точки пред Левски. През пролетта тимът на Любослав Пенев вкара 25 гола, а получи само 5.

*Преди два кръга Левски постигна най-изразителната победа от началото на сезона - 7:1 над Беласица, при това като гост. Мачът с "комитите" бе и най-резултатният в елита през сезона.

*В последните 4 кръга Левски вкара 13 гола, а получи 3. Тимът на Емил Велев спечели и четирите мача, след като преди това имаше равенство и загуба.

ФОРМА

ЦСКА
1.Срещу Вихрен Александър Тонев стана 17-ият футболист, който се разписа за "армейците" от началото на сезона. "Червените" имат най-голям набор от голмайстори в елита. На второ място е Черноморец с 14.

2.В последните 57 мача за първенство ЦСКА има само една загуба, нанесена му от Сливен като гост (1:3) във втория кръг на настоящия сезон. Преди това "армейците" губят на 16 май 2007 година в Дупница от Марек с 0:1.

3.30 футболисти са записали участие за ЦСКА от началото на сезона и 21 през пролетта.

4.В 11 от двубоите си досега червените не допуснаха гол. Едва пет гостуващи отбора успяха да реализират срещу армейците в София и то само по веднъж - Черно море, Черноморец, Славия, Пирин и Ботев. Тимът на Любо Пенев има втората най-добра домакинска отбрана след тази на Черно море (2 инкасирани гола).

5.Само ЦСКА и Локомотив (Пловдив) нямат нулеви равенства от началото на сезона.

6.В 12-те си досегашни домакинства тимът на Любослав Пенев има 11 победи и едно равенство (1:1 срещу Черно море), при голова разлика 26-5. ЦСКА е най-силният домакин в А група и единственият без поражение вкъщи от началото на шампионата.

7.ЦСКА не е губил мач, в който е успявал да поведе в резултата този сезон. Червените са обърнали изцяло само един двубой своя полза, след като губеха - срещу Славия (от 0:1 до 2:1).

8.ЦСКА е най-опасен в периода между 40-60 минута на двубоите си, когато е вкарал 19 от попаденията си.

ЛЕВСКИ
1.Левски е вторият най-добър гост в елита (след ЦСКА). Навън "сините" имат 7 победи, 3 равенства и 2 загуби - от Локомотив (София) и Вихрен. Тимът на Емил Велев е допуснал и едва 8 попадения навън.

2.Левски е на второ място в класирането за моментна форма с 13 точки от последните 6 мача и голова разлика 13:6.

3.Тимът на Емил Велев е откривал резултата в 17 от 25-те си мача до момента. Само в един случай "сините" не триумфираха - при 2:2 срещу Черноморец в Бургас.

4."Сините" успяха да спечелят три мача от шестте мача, в които се оказваха губещи в резултата - срещу Локомотив в Пловдив (3:2), Вихрен (3:2) и в последното си домакинство срещу Локомотив Мездра (3:1). Срещу Локо Сф (0:1 и 0:3) и ЦСКА (1:1) не съумяха да го обърнат развоя.

5.До миналия кръг включително Левски спечели с 3 точки повече в сравнение със същия етап на миналия сезон. Тогава "сините" също бяха втори, но на 10 точки от ЦСКА.

6.Разписалият се срещу Беласица Иван Цачев е 13-ият футболист с гол за Левски през това първенство. Разпределението по постове е следното: 2-ма защитници, 7 полузащитници и 4-ма нападатели. Най-много голове са на сметката на нападателите - 26 (12 от тях на Гонзо), халфовете имат 17, а бранителите само 3. През пролетта за Левски са вкарвали 8 футболисти.

7.През пролетта Емил Велев е използвал 23 играчи, а от началото на сезона - 31.

8.Левски е най-резултатен в периода 60-70 минута, когато е вкарал 9 от попаденията си. 15 от головете си "сините" са реализирали в първите 20 минути на мачовете си.