“Левски” посреща Литекс в дербито от 8-ия кръг на “А” група. Двубоят е от 19:00 часа на стадион “Георги Аспарухов”. Преди срещата “Левски” е на второ място с 19 точки след шест победи и едно равенство. Литекс е на трета позиция с 14 точки след 4 победи, 2 равенства и 1 загуба. През миналия “Левски” победи в София с 3:2, а Литекс спечели в Ловеч с 1:0. Срещата на 29 март тази година, от пролетния дял на миналия сезон, беше първата, в която Христо Стоичков се изправи срещу “Левски” като треньор. Въпросният двубой беше пореден дебют за Георги Иванов-Гонзо начело на “сините”, който замени Николай Костов.

Треньорът на “Левски” Илиан Илиев отново има проблеми около състава. Контузен е Димитър Везалов, наказан – Владимир Гаджев. Защитата ще изглежда по следния начин – Мулдер, Станислав Ангелов с Ромейн Ели и Нуно Пинто. В средата на терена на мястото на Гаджев почти сигурно ще действа Христо Йовов, а до него Роман Прохазка. Има макар и минимален шанс като опорен халф да излезе Орлин Старокин. По крилата ще са Симеон Райков и Кристовао Рамос, а един зад друг в атака Марсиньо и Базил де Карвальо.

Христо Стоичков няма проблеми с контузени или наказани футболисти. В защита ще са титулярите Васил Божиков, Страхил Попов заедно с Илия Миланов и Николай Бодуров. В средата на терена двойка халфове започват Александър Цветков и Небойша Йеленкович. Очаква се по крилата да действат Армандо Ваюши и Галин Иванов, а Георги Миланов да помага като втори нападател на Исмаил Иса. Герасим Заков може би ще остане резерва.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА

“Левски” – Литекс
Днес от 19:00 часа
Стадион “Георги Аспарухов”
Съдия: Георги Йорданов

Вероятни състави:Levski_.jpg

"ЛЕВСКИ":
 Пламен Илиев, Дъстли Мулдер, Станислав Ангелов, Ромейн Ели, Нуно Пинто, Роман Прохазка, Христо Йовов, Симеон Райков, Кристовао Рамос, Марсиньо, Базил де Карвальо
Резерви: Ивайло Василев, Александър Башлиев, Орлин Старокин, Даниел Димов, Антонио Вутов, Илиян Йорданов, Жоао Силва
Контузен: Димитър Везалов; Наказан: Владимир Гаджев

lit.jpg
Литекс:Литекс: Илко Пиргов, Васил Божиков, Страхил Попов, Илия Миланов, Николай Бодуров, Александър Цветков, Небойша Йеленкович, Армандо Ваюши, Георги Миланов, Исмаил Иса, Герасим Заков
Резерви: Евгени Александров, Кирил Динчев, Симеон Славчев, Костадин Башов, Никола Колев, Едон Хасани, Галин Иванов


Любопитни факти
* “Левски” и Литекс са се срещали за първенство 36 пъти, като равносметката е: 15 победи за “Левски”, 12 равенства и 9 победи за "оранжевите" при голова разлика 53:38 в полза на “сините”.

* Само в София двата съперника са се срещали 18 пъти. Балансът е 10 победи за “Левски”, 6 равенства и 2 победи за оранжевите при г.р. 33:14.

* За пръв път двата тима се срещат на 17 март 1995 година и двубоят завършва с победа на “Левски” с 2:0. Головете за домакините отбелязват Давниел Боримиров и Станимир Стоилов.

* Най-голямата победа на “Левски” над Литекс е с 6:2 на 27 май 2007 година, като Даниел Боримиров отбелязва 2 гола. Това е и най-резултатният двубой между двата тима в столицата.

* Първото равенство 1:1 е регистрирано на 27 октомври 1997 година. Гола за “сините” е дело на Христо Йовов, а за гостите Мариян Тодоров в 20-ата минута.

* Първата победа на Литекс в София е на 12 март 2005 година. Гола за победителите отбеляза Сандриньо.
Най-много голове за “Левски” са отбелязали: 4-Боримиров и Христо Йовов, 3-Тасевски, 2-Пламен Тимнев, Димитър Телкийски и Георги Иванов- Гонзо.

* За “оранжевите” най-резултатен с 3 гола е Стефан Юруков-Чики, който е юноша на “Левски”.

* Най-често получените резултати са: 1:1- 4 пъти, 1:0- 3 пъти /1 за Левски и 2 за Литекс/, 2:0 – 3 пъти /за сините/.


ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА СРЕЩИТЕ В СОФИЯ:
* “Левски” e с 4 поредни победи в София от 2000 до 2003 година

* Литекс играе сравнително успешно в столицата – има 2 победи и 6 равенства. Литекс обаче няма победа в София от 15 март 2008 година, тогава побеждава с 1:0.

* “Оранжевите” правят 3 последователни равенства в периода 1997 – 2000 година

* Равносметката от последните 10 мача в столицата е: 5 победи за “сините”, 3 равенства и 2 победи за оранжевите при г.р. 20:10

* Само един двубой е завършил 0:0 от 18 мача в София

* В полза на “Левски” са отсъдени 4 дузпи, като 3 са реализирани от Георги Иванов, Димитър Телкийски и Валери Домовчийски, а една е пропусната от Игор Томашич. В полза на Литекс не са отсъждани дузпи

* Стефан Юруков от Литекс вкарва своите 3 гола на сините в 3 последователни мача

* Двама футболисти на Литекс са си отбелязали автоголове в полза на сините - Мурад Хидиуед и Урош Голубович

* Автор на най-бързия гол е Пламен Тимнев в 3-ата минута при победата с 4:0 на “Левски” на 30 август 1995 година

* Голове на 5 чужденци за “Левски”: Петер Кабат, Гарба Лавал, Дарко Тасевски, Зе Соарес и Гара Дембеле

* За Литекс са се разписвали 7 чужденци – Сандриньо, Миливое Новакович, Алехандро Сичеро, Едуардо Дубала, Вилфред Нифлор, Деян Джерманович и Максим Жос

* "Левски" и Литекс досега не са играли в 8-ия кръг за първенство

* През месец октомври двата тима са играли в столицата само един мач на 28 през 1997 година и завършва наравно 1:1.