На днешния ден точно преди 10 години националите правят 2:2 с Хърватия в Загреб. Мачът е световна квалификация за Мондиал 2006 в Германия, където така и не се класираме.
 
Начело на националите е Христо Стоичков, който след Евро 2004 заменя Пламен Марков. Хърватите ни подпукват на стадион “Максимир” още от съблекалнята. Пред нашата врата ври и кипи, а първият гол пада доста изненадващо. Отсъден е свободен удар по дясното крило. Ъгълът е малък и не става за директен обстрел. Дарио Сърна обаче бие директно към вратата, Димитър Иванков подценява ситуацията и е наказан.
Докато се окопитим, Сърна пак ни наказва. Този път от дузпа, която е направо смешна. Отсъждат я за неправилно дишане на Георги Марков. Сърна бележи и нашите окапват. Направо отиват към разгром. На полувремето Стоичков е бесен. И на съдията, и на футболистите си. Вика, крещи в съблекалнята. В яда си Камата изригва: “Айде, стягайте се и ги скъсайте тия цървули!”.
 
През второто полувреме се вдигаме и правим обрат. Частичен, ама си е обрат. Мартин Петров фучи като торпедо и в 77-ата минута намалява резултата. Четири минути преди последния съдийския сигнал влезлият като резерва Владо Манчев слага топката на главата на Бербатов, който изравнява.  Прекрасен край на мача, но тъжен финал на квалификациите.
Измъкваме се от хърватския ад в Загреб, но няколко месеца по-късно той ни попарва насред София.  През пролетта хърватите ни отупват с 3:1 на наша територия, а впоследствие пропускаме световното първенство.
 
На този ден се играе още един паметен мач на България, който отново завършва 2:2. Двубоят през 1976 година е срещу Франция в София и е квалификация за Мондиал 78 в Аржентина. За нашите точни са Христо Бонев и Павел Панов.
 
В последната минута е драмата. Отсъдена дузпа за България. Зад топката трябва да застане Панов, но Пальо се отказва. Никой не посмява поеме отговорността. В крайна сметка тежката задача е поета от капитана Христо Бонев. Зума обаче изпраща топката в аут. Тя всъщност се оплита в мрежата, но от външната и страна, след като рикошира в един от коловете, които я държат. Бонев се сгромолясва на земята и се разплаква.
 
09.10.2004, св. кв.
ХЪРВАТИЯ - БЪЛГАРИЯ 2:2
2:0, Сърна (15, 31), 2:1 М. Петров (77), 2:2 Бербатов (86)

Съставът на България:
Димитър Иванков, Ивайло Петков, Илиян Стоянов, Георги Марков, Радостин Кишишев (55 - Владимир Манчев), Стилиян Петров, Чавдар Янков, Мартин Петров, Димитър Бербатов, Благой Георгиев (90 - Иван Пасков), Валери Божинов (55 - Христо Янев)