България приема Хърватия на 10 октомври (петък) от 21:45 часа в европейска квалификация. От няколко дни хърватските медии засипват с писания и негативни оценки българския национален тим. Вече няколко пъти медиите в страната нарекоха нашите момчета анонимници. "Вечерни лист" обаче припомня и още един детайл, свързан с мачовете между Хърватия и България. Той е от времето, в което Христо Стоичков е селекционер на нашите, става въпрос за световната квалификация България - Хърватия през месец юни 2005 година. Тогава нашите губят с 1:3, а до този момент имат макар и минимален шанс за класиране за световното първенство през 2006 година.

След загубата Стоичков бил изключително афектиран. Той се усъмнил, че някои от футболистите играли симулативно. Набедил Стилян Петров и част от останалите. "Само се размотаваха. Продадоха ли го тоя мач, бунт ли ми правеха, не знам!", тюхкал се Камата. Това е само един от горещите моменти между двамата. Преди това също са имали разногласия, както и след това, но Стилиян стиска зъби и продължава да играе за България.

Така се стига до 11 октомври 2006 година, когато се разразява скандал в лагера на националите. Капитанът Стилиян Петров обявява, че напуска заради селекционера Христо Стоичков. “Решението ми е резултат на много случки и събития, които се натрупаха във времето откакто Стоичков е начело на националния отбор. Оставам с най-добри чувства както към българските футболни запалянковци, така и към момчетата от националния отбор. Пожелавам им от все сърце да се класират за финалите на европейското първенство през 2008 година. Аз и семейството ми ще бъдем в Австрия и Швейцария като зрители и ще подкрепяме България”, пише в писмото си до медиите вече бившият капитан на националите. Под сурдинка тогава се говори, че причината за отказа на Стенли е поредица от скандали със Стоичков, един от които именно след мача с Хърватия.

Нашата група "Н" за европейските квалификации