Ансамблите жени и девойки днес показаха новите си съчетания на първото официално контролно състезание за годината. То се състоя в залата на "Раковски" пред погледа на доста представители на гимнастическата общност и не малко публика.

За първи път присъстващите видяха новите композиции на ансамбъл жени с треньор Весела Димитрова. Съставът е Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ели Бинева, Лаура Траатс и Теодора Александрова. Съчетанието с пет топки е по музика на унгарския композитор Балаш Хаваси, а съчетанието на три топки и две въжета е ремикс на Ханс Цимер от филма "Шерлок Холмс".

Ето какво каза председателят на федарацията Илиана Раева за днешното контролно:

"Приятно съм изненадана от ансамбъл жени. Присъствала съм на техни тренировки и знам, че работят много сериозно, но съм впечатлена от увереността и самочувствието, което излъчваха днес по време на играта. Весела Димитрова показа в новите композиции тотално нов стил и съчетания с много артистичност и риск. Момичетата се справиха над очакванията ми за този период от подготовката. Та ние сме все още края на януари... Надявам се, че високата оценка, която получиха от всички присъстващи няма да ги успокои, а ще ги мотивира още повече да работят.

В заседателната зала по време на анализа на съдиите им казах, че сега трябва да заработят с двойни сили. Разбира се, има още неща, които трябва да се изчистват и усъвършенстват, но за момента оценката ми е много висока. Спокойна съм, защото Весела никога не е еуфорична и винаги смята, че е можело да бъде и по-добре. Поздравявам нея, Михаела Маевска, Гоча Будагашвили, Елица Павликенова и Марги Бодурова за работата, която са свършили. Вижда се работата на всеки един от тях, но разбира се, най- много поздравявам Весела Димитрова за отдадеността, класата и смелостта и като треньор.

Ансамбъл девойки показаха развитие и по-добра игра в сравнение с миналата седмица. Те направиха някои сериозни промени в композицията си, но въпреки това играха значително по- добре. Това е отбор от прекрасни и много талантливи момичета и вярвам, че ще постигнат максимално добра форма за Европейското първенство в Будапеща.

Елизабет Йовчева, Вероника Любчова, Анна Келман, Вая Драганова показаха интересни композиции, но са далеч от нивото, на което трябва да бъдат. Трябва да се работи много във всяка една посока - култура на движения, техника с уред, артистичност, прецизно изпълнение на трудности и рискове. Моето мнение е, че при девойки индивидуално е абсолютно наложително да има чести лагери и централизирана подготовка. Това е пътят към успеха."