Вицепрезидентът на Световната боксова организация (WBA) и бивш генерален секретар на Международната боксова асоциация (IBA) Ищван Ковач обяви, че лично е предупредил МОК за мъжкия пол на алжирката Иман Калиф. Унгарецът призна, че е изпратил мейл с резултатите от биологичния тест, направен през 2022 г., но все още няма отговор.

„Най-тъжното в историята е, че проблемът не беше с нивото на тестостерона на Калиф, защото това може да се коригира в днешно време, а в резултата от теста за пола. Той ясно показа, че това е биологичен мъж. Освен това на Олимпиадата в Токио и последвалото световно първенство заедно с алжирския представител бяха прегледани общо петима. Всички излязоха с еднакъв резултат, наистина бяха мъже. Разбира се, веднага съобщих писмено на властите на МОК, но колкото и да е невероятно, те не са отговорили на това до днес“, обяви Ковач, който е олимпийски, световен и европейски шампион за аматьори при аматьорите.

В същото време говорителят на Международния олимпийски комитет Марк Адамс почти призна, че личен мотив е в основата на ината на организацията относно допускането до участие в Париж 2024 на алжирката Иман Калиф и тайванката Лин Ю-Тин до боксовия женски турнир. Причината за всичко е войната, която МОК води с президента на IBA Умар Кремльов.

„Ние нямаме доверие на нищо, което произлиза от IBA. За нас тази организация няма никакъв авторитет. Думите на Кремльов, че ще премира като шампионки всички боксьорки, загубили на Олимпидата от Иман Калиф и Лин Ю-Тин, са шокиращи и още повече свалят минималното ни доверие към него“, заяви Адамс.

Както е известно, МОК пое администрирането на боксовия турнир в Париж чрез собствен съдийски панел, след като преди това отне лиценза Международната боксова асоциация. Като мотив за решението бяха посочени корупция, съмнения за манипулиране на съдийски отсъждания и дори на изборите за президент на организацията.

Вчера българската боксьорка Светлана Каменова Станева загуби по скандален начин от Лин Ю-Тин, след като съдиите удариха голямо рамо на тайландката в първите два рунда. Както е известно, азиатката, също като Иман Калиф ог Алжир, през миналата година беше дисквалифицирана на Световното първенство в Делхи след положителен тест, че е биологичен мъж.