Скандалната алжирка Иман Калиф вече е само на една победа от олимпийската титла в бокса при жените в категория до 66 килограма. Състезателката, около която се вдига страшно много шум в цял свят заради твърдението на Международната боксова асоциация, че притежава мъжки хромозоми, се справи без проблем на полуфиналите с Джандам Сууанапенг от Тайланд - с пълно съдийско единодушие.

Калиф, която е световна вицешампионка за 2022 година, имаше много сериозно игрово преимущество срещу съперничката си, което бе оценено подобаващо от съдиите край ринга. Сред тях бе и най-реномираният български рефер в аматьорския бокс Павел Павлов.

В спора за златния медал Калиф ще се изправи срещу настоящата световна шампионка Ян Лиу, която в другия полуфинал победи с 4:1 гласа световната шампионка за 2018 година Ниен Чин Чън от Тайван.

Лиу се оказа изоставаща след първия рунд, в който съдиите единодушно дадоха аванс на представителката на Тайван, но в следващите две части китайката показа по-голяма класа и на 32 години за първи път в кариерата си ще се бие за олимпийското злато.

В най-леката категория - до 50 килограма, в която също се играха полуфинали, до мача за златния медал достигнаха туркинята Бусе Наз Чакъроглу и китайката У Ю.

Финалите и в двете категории са на 9 август (петък).