Тервел Пулев коментира скандала с участието на Иман Калиф (Алжир) и Лин Ю-Тин (Тайван) в женския боксов турнир на Олимпийските игри в Париж. Проблемът се превърна в световна тема, а България се оказа пряко засегната, след като вчера азиатката по скандален начин победи Светлана Каменова Станева на четвъртфиналите в категория до 57 кг. По-малкият от братя Пулеви беше категоричен, че българката е спечелила мача с малко. Той призова МОК да вземе адекватни мерки, за да се предотвратят мачовете между жени и хора с мъжки хормони.

„Случващото се не е правилно и МОК трябва да вземе адекватни мерки и да не допуска такива вмешателства. Не може мъже да се бият срещу жени. Тези състезатели са били отстранени от Световното в Делхи, а сега виждаме едно противоречие. Получава се смут в спорта. Състезанието не се провежда при ясни условия, каквито трябва да има. Ударът на мъжа е в пъти по-силен от този на жена. Това са несравними неща“, заяви Тервел Пулев пред „Нова“.

„Може би причините трябва да ги търсим в по-широк спектър. Международната федерация за аматьори забранява участието на двете боксьорки, но тя е ръководена от руснак и знаем каква е световната нагласа в момента срещу Русия. Колкото и да се опитваме да отделим спорта от политиката, може би тук има някакво напрежение“, допълни боксьорът.

„Доколкото знам повечето състезателки минават такъв тест за полова принадлежност. Дали всички са подложени на такова изследване нямам представа. Не е коректно участието на двете състезателки, които са декласирани от Световното, да участват на Олимпийските игри. Всички помним, че имаше случай в леката атлетика, където мъж се състезава срещу жени. Изходът е да се създадат железни правила, както антидопинговите, за определяне на половата принадлежност“, отчете бронзовият олимпийски медалист от Лондон 2012.

„Опитах да се гледам безпристрастно мача на Светлана, колкото и да ми беше трудно, защото ѝ симпатизирам, познаваме се и тя е много готин човек. Игнорирах всичко това и се фокусирах върху мача. За мен Светла Каменова спечели с малко. Не мога да кажа защо такива са оценките на съдиите. Това е субективно мнение“, призна Пулев.