Спортният адвокат Артьом Пацев обяви добри новини за Русия след големия допинг скандал на Олимпиадата в Пекин.  Той заяви, че забраненото вещество триметазидин за втори път създава проблем на руски спортисти, като в първия с бобслеистката Надежда Сергеева през 2018 година е успял да я измъкне.

"Сега трябва да видим какво точно се случило. През 2018-а  веществото беше попаднало в организма на Надежда през аминокиселинен препарат, абсолютно безвреден, който не предполага наличието на нещо забранено. В такъв случай никой не носи отговорност. Миналия път ми отне седем месеца, за да докажа, че спортистката няма вина", обяви адвокатът.

Winbet - победата е емоция! (18+)

В същото време ученият във Федералната медицинска и биологична агенция (FMBA) и доцент в Института за спортни изследвания д-р Илдус Ахметов обясни, че триметазидинът въобще не е толкова безобиден препарат и може да помогне значително на спортистите.

"Има позитивен ефект, иначе нямаше да е забранен и включен в списъка с допинг медикаментите. Според последните изследвания той повишава адаптацията към височини и подобрява метаболизма на миокарда. Повишава устойчивостта към натоварвания, увеличава силата и издръжливостта. С други думи - човек се уморява по-трудно и се възстановява по-бързо", обясни лекарят.

Припомняме, че 15-годишната Валиева прикова вниманието на всички на Олимпиадата в Пекин и влезе в историята като първата, която успя да направи четворен скок в официално състезание.