Камила Валиева е дала положителна допинг-проба на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия по фигурно пързаляне.

Това съобщиха официално преди минути от Международната агенция за тестване (ITA). 15-годишната Валиева е използвала забраненото вещество "триметазидин".

Спортният арбитраж ще трябва вземе решение по казуса „Валиева“ до 15 февруари, когато започва надпреварата при фигуристките на олимпийските игри в Пекин.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн

Руската състезателка е дала положителна допинг проба на 25 декември по време на шампионата на страната в Санкт Петербург. Тестът е бил направен от Международната агенция по тестиране (ITA) и изследван в лабораторията в Стокхолм, акредитирана от Световната антидопингова агенция (WADA). Резултатът е бил положителен на триметазидин, защитаващ сърцето и мозъка по време на интензивни тренировки.

Тийнейджърката е отстранена временно от състезания на 8 февруари от руската антидопингова агенция (РУСАДА), но веднага е подала жалба, заради което още на следващия ден санкцията беше снета.

Международният олимпийски комитет обжалва решението на РУСАДА да възстанови правата на фигуристката пред панел на Спортния арбитражен съд (КАС) в Пекин, който ще разгледа случая до края на 14 февруари и ще се произнесе с окончателно становище.

Фигуристите на Русия спечелиха отборната титла след сериозна заслуга на 15-годишната Камила Валиева, която изпълни два четворни скока и заслужи най-висока оценка, втори останаха американците, а трети – японците. Не се изключва класирането в отборната надпревара да бъде преразгледано.

За 15 февруари е насрочена кратката програма в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на Олимпиадата в Пекин, в което младата рускиня е абсолютна фаворитка.