От Международния олимпийски комитет определиха като "спекулация" тиражираните съмнения за допинг в пробата на руската фигуристка Камила Валиева. Именно 15-годишната спортистка беше в основана "сборная" да спечели отборната титла на Олимпиадата в Пекин преди дни. 

Тя прикова вниманието с два четворни скока, като досега нито една друга жена в историята на фигурното пързаляне не е успявала да направи дори един скок с подобна ротация. Изпълнението донесе на Валиева най-висока оценка както в кратката, така и във волната програма.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

С аргумента, че трябва да решава сложен юридически казус, МОК отложи церемонията по награждаването на призьорите, а в Русия реагираха бурно, опасявайки се, че може да им бъде отнето златото

Вчера авторитетният портал "Inside the Games" предположи, че причината за забавянето награждаването е положителна допинг проба на Валиева. Тя обаче не може да бъде наказана, тъй като е „защитено лице“, според правилата на Световната антидопингова агенция, заради това, че няма навършени 16 години в момента на взимане на пробата. 

В Русия полудяха след големия скандал: Глупости, провокация, цирк, лов на вещици!

Както вече стана ясно, тестът е бил направен преди Олимпиадата - през декември. А според "Гардиън", веществото намерено у фигуристката, без да назовава име (б.р. - триметазидин), не може пряко да провлияе на резултатите. 

"Нямам намерение да коментирам всички предположения, които изчетох", обяви говорителят на МОК Марк Адамс. 

"Имаме да решаваме ситуация, която ще има юридически последствия. А всякакви информации за потенциален допинг бих нарекъл пълна спекулация", добави той.