Украинската състезателка по ски бягане Валентина Каминска е дала положителна допинг проба и е временно отстранена от състезанията, се казва в изявление на Международната агенция за тестване (ИТА). Участвалата за Беларус на Игрите през 2014 и 2018 година скиорка е уличена в употребата на забранените вещества местеролон, анаболен стероид и стимуланти. 

Това е третата положителна допинг проба на Игрите в китайската столица след тази на иранския състезател по ски-алпийски дисциплини Хосеин Савех-Шемшаки и на 15-годишната руска фигуристка Камила Валиева, около която се разрази огромен скандал.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Пробата на Каминска е взета по време на антидопингов контрол миналия четвъртък на Игрите в Пекин, след като е участвала в 10-километровата дистанция класически стил, в спринта свободен стил и щафетата 4 по 5 км при жените. Украинката е дала положителна проба след старта си на 10 км.

"Спортистката е информирана за случая и е временно отстранена до разрешаване на проблема", се казва в изявление. 

Украинката има право да оспори временната си санкция пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, както и да поиска анализ на "Б" пробата.