Златната Симона Дянкова - капитан на българския ансамбъл по художествена гимнастика, който спечели олимпийска титла в Токио, ще бъде удостоена със званието "Почетен гражданин на Варна". 

Най-високото отличие ще получат също старши треньорът на отбора Весела Димитрова и личният треньор на Дянкова - Филипа Филипова. 
Предложението бе внесено на извънредна сесия на местния парламент от кмета на Варна Иван Портних и бе одобрено единодушно.

"Убеден съм, че историческата победа на нашите гимнастички, която направи така, че Варна и България да се гордеят с тях, е обществената подкрепа и признание, които гарантират получаването на това отличие", се посочва в мотивите на кмета.

По традиция почетните звания за заслуги към града се връчват на церемония в Летния театър на празника на Варна - 15 август. Ще ги получат още трима видни варненци - началникът на ВВМУ "Никола Вапцаров" флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, художникът Георги Лечев и корабният механик Едуард Тавитян, който през октомври 2019 г. се хвърли в ледените води на Атлантика и спаси паднал зад борда на ферибот пътник. 

Общинските съветници одобриха и носителите на почетни знаци. "За заслуги към Варна" – златен, ще получат Драматичният театър "Стоян Бъчваров", Детският  фолклорен ансамбъл "Българче" към Общинския детски комплекс, режисьорът Костадин Бандутов, председателят на фондация "Кор Кароли" и първи капитан на ветрохода "Калиакра" кап. Тома Томов, създателят на историческата поредица "Векове, пощи и традиции" Борис Калинков и Костадин Вягов - диригент, общественик и спортист. Със "За заслуги към Варна" - сребърен, ще бъде отличен Пеню Златев, донесъл признание за хандбала в града.

Почетен знак на кмета с лента ще получат и откривателите на астероид, който наскоро получи името Варна - доц. Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и Планетариум във ВВМУ, и Ани Фукита, гласува местният парламент.