Издирваният от Интерпол бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър е обвинен от президента на Футболната федерация на Австралия (ФФА) Франк Лоуи в кражба на пари от сметки на футболната Конфедерация на Северна, Централна Америка и Карибите (КОНКАКАФ).

"Централата на Тринидад и Тобаго помоли Австралия да отдели 4 милиона долара по техен проект. Ние решихме да отпуснем 500 хиляди долара и те бяха преведени по сметка на КОНКАКАФ, а не на Уорнър. Впоследствие парите се оказаха в сметка на Уорнър. Той просто ги е откраднал. Направихме справка със счетоводството на КОНКАКАФ и се оказа, че Уорнър е действал така от години”, сподели Франк Лоуи.

„Предоставихме цялата информация по случая на Майк Гарсия, който водеше разследване за корупция във ФИФА. Властите в ни в САЩ също разследваха този превод. Сега ние поискахме от КОНКАКАФ да ни върне парите, защото те не са използвани по предназначение. Все още нямаме отговор", допълни босът на футболв в Австралия.

Джак Уорнър сам се предаде на властите в Тринидад и Тобаго миналата седмица, след което се появиха информации, че е пуснат под гаранция срещу 400 000 щатски долара. Оказа се обаче, че Уорнър не е пуснат под гаранция, а е напуснал затвора в Тринидад и Тобаго с линейка. Той е един от задържаните 11 висши функционери във ФИФА по подозрения в корупция при избора на страните домакини за Световното през 2018 г. (Русия) и Мондиал 2022 (Катар). Уорнър се оплакал, че не се чувства добре и е бил откаран по спешност в болница. Той бе обвинен на 27 май от съд в САЩ в корупция и финансови злоупотреби заедно с още осем служители на ФИФА и петима ръководители на компании, свързани с дейността на централата. 72-годишният Уорнър е изправен пред 12 различни обвинения в корупция за времето, когато е заемал ръководния пост в световната футболна централа. Делото срещу него трябваше да започне на 12 юли.