Съперникът на Лудогорец на 1/8-финалите в Лига Европа Валенсия 20 пъти е гостувал на отбори от Балканите, като балансът е отрицателен - 6 победи, 5 равенства и 9 загуби.

Най-скорошните две визити на "прилепите" завършиха успешно - 4:2 над Олимпиакос в Гърция и 4:0 срещу Бурсаспор в Турция. Въпреки че град Бурса географски не е на Балканите, визитата там се брои като такава на турска земя. В края на 2010 година "крокодилите" бяха размазани от Валенсия - 0:4. Любопитното е, че на вратата на турския тим е Димитър Иванков, който пази лоши спомени от мача с "прилепите".

Преди този двубой и убедителната победа над Олимпиакос, бившият тим на Любослав Пенев болезнено отпада от Стяуа в турнира за Купата на УЕФА (2005 година). Тогава Валенсия печели първия мач на "Местая" с 2:0, но губи в Румъния с 0:2 и след дузпи е елиминиран от втората по сила клубна надпревара на Стария континент.

През сезон 1981/82 е едно от най-тежките поражения на Валенсия на Балканите - 1:4 от Хайдук (Сплит), но в първия мач "прилепите" са спечелили с 5:1 и поражението в Хърватия не е фатално.

Валенсия има и финал в евротурнирите на Балканите. Това се случва за Купата на Панаирните градове през сезон 1962/63. Тогава испанците печелят с 2:1 срещу Динамо (Загреб) на "Максимир" и вдигат трофея след 2:0 на реванша в Испания.

По два пъти на Балканите Валенсия е гостувал на Хайдук (Сплит), Олимпиакос, Стяуа и Цървена звезда. Испанците все още не са били в повечето държави от нашия полуостров - Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Словения и Черна гора. Визитата на Лудогорец ще е трета в България след мачовете с ЦСКА (1978/79) и Славия (1969/70).

Предлагаме ви кадри от последното гостуване на Валенсия на Балканите - победата с 4:0 в Турция срещу Бурсаспор:




Предлагаме ви кадри от предпоследното гостуване на Валенсия на Балканите - победата с 4:2 в Гърция срещу Олимпиакос: