БЛИЦ се свърза с Армандо Ваюши от Литекс, който снощи беше в епицентъра на екшъна в Белград. Скандалната евроквалификация Сърбия - Албания не завърши заради развято знаме на "Велика Албания" от безпилотно самолетче. Футболистът на домакините Стефан Митрович свали флага, но след това бе нападнат от албанските играчи и се заформи меле на терена, където нахлуха и сръбски фенове. Впоследствие съдията Мартин Аткинсън прекъсна срещата, която не се доигра и се очаква УЕФА да се произнесе. Ваюши разкри пред БЛИЦ, че е бил ударен от полицай.

"Беше страшно! Най-важното е, че се прибрахме живи и здрави в Албания. Сега съм в Тирана, след няколко часа летя към България и утре подновявам тренировки с Литекс", заяви Ваюши.

"Обстановката в Белград не позволяваше да се играе футбол. Беше като на война. Целият стадион беше пълен със сръбски фенове. Ние нямахме привърженици по трибуните, само делегацията ни от 50-ина човека, която беше във ВИП-а. Изобщо не трябва да се твърди, че наш фен е управлявал безпилотното самолетче, което развя албанското знаме", коментира Ваюши по повод информациите от Сърбия, че албанците са провокирали домакините и това е довело до масовото меле.

"Бях на пейката с другите резерви, но когато стана спречкването в центъра на терена, всички скочихме. В този момент на игрището започнаха да нахлуват фенове, удряха ни, което се вижда и от кадрите. После побягнахме към тунела, никой обаче не ни предпазваше, дори напротив - полицаите ни биеха! Точно преди да вляза в тунела бях ударен от един полицай с палка. Нацели ме в коляното, но не е нищо сериозно. След това нямахме проблем да се придвижим до аерогарата. И преди мача нямахме никакви проблеми, но на стадиона обстановката беше като на война", разказа още Ваюши (най-вляво на долната снимка) пред БЛИЦ.

albania_belgrad.jpg

"Вината е на УЕФА. Как ще ни слагат в една група със сърбите? Изобщо не трябваше да го позволяват това нещо. Сега трябва да ни присъдят три точки. Вземаме служебна победа и продължаваме битката за класиране на Европейското. Но сигурно на ответния мач в Албания сърбите ще се страхуват и няма да дойдат. Ако все пак има такъв двубой, те също трябва да бъдат без фенове. Целият стадион ще е пълен с албанци. Но в Сърбия искаме да знаят, че за разлика от тях, ние ще искаме да играем футбол", добави крилото на Литекс, който от утре подновява тренировки с "оранжевите".

В събота от 19:30 часа Ваюши и съотборниците му се изправят срещу ЦСКА на "Армията" в интригуващ мач от 12-ия кръг на "А" група. 22-годишният футболист се надява и занапред да получава повиквателни за националния отбор на родината си.

"И снощи бях готов да вляза на терена, горя от желание да играя за Албания, но на този етап треньорът ме държи резерва. Но не правя трагедии от това, на 22 години съм, бъдещето е пред мен", добави Армандо Ваюши.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ



albania_belgrad1.jpg