Рекордьорът по титли в турнирите от Големия шлем и олимпийски шампион от Париж 2024 Новак Джокович направи първия си коментар по големия скандал с положителната допинг проба на световния №1 Яник Синер.

Както е известно, италианецът даде два позитивни теста за забранения препарат клостебол по време на турнира в Индиън Уелс, но не беше наказан от Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA). Единствено беше лишен от спечелените точки и парична сума от надпреварата. Това решение предизвика остра критика от страна на редица тенисисти и специалисти.

"Разбирам разочарованието на играчите от липсата на последователност. Разбирам, че случаят със Синер е приключен в момента, в който е обявен. Но изминаха пет или шест месеца, откакто новината за положителните допинг тестове е достигнала до него и до екипа му. Да, има много проблеми в системата, виждаме липса на стандарти и ясни действия. Разбирам чувствата на много играчи, които недоволстват, тъй като в други случаи не е показано същото отношение като сега“, каза Джокович на пресконференция преди участието си на стартиращия утре US Open.

„Надявам се ръководните органи в тениса да научат нещо от това. Ясно е, че трябва да има промени. Тенисисти имаха подобни случаи или същите случаи, но с различен изход. Дали се дължи на финансовите възможности и може ли играчът да си позволи по-ефективна адвокатска защита... Не знам дали е вярно, но трябва да стандартизираме нещата, така че всеки играч, независимо от ранга и профила, да бъде третиран еднакво“, подчерта Джокера.

Сърбинът заяви още, че няма търпение да продължи да пише история, след като започва защитата на титлата си на Откритото първенство на САЩ само три седмици след златния медал на Игрите в Париж. 37-годишният Ноле опитва да спечели рекорден 25-и турнир от Големия шлем и да стане първият шампион в Ню Йорк, защитил успешно трофея си след Роджър Федерер през 2008-а.

"Винаги целта е да стигна до финала. През тази година не съм променил начина си на мислене. Все още усещам стремеж към успехи, все още имам състезателен дух. Искам да пиша история и да се наслаждавам на тениса. US Open е с най-големия тенис корт в света. Вечерните сесии в Ню Йорк са много известни. Ще играя първия си мач в понеделник вечер, нямам търпение да съм под светлините. Публиката, енергията на стадиона е просто различна", обяви сърбинът.

Новак Джокович започва участието си на US Open с мач срещу молдовския тенисист Раду Албот. Двубоят е част от вечерната програма на първия ден на турнира и се очаква да започне на 27 август след 3:30 часа рано сутринта българско време.